Japanse wijsheden in prachtige healing fiction
Het verhaal speelt zich af op het eiland Toshima, het kleinste en meest afgelegen eiland van Japan.
Ik volg het verhaal van Mamoru Sohara, een man die een echte eilander is. Die zich opoffert voor het geluk van anderen en dat van het eiland.
“Voor Sohara zit de schoonheid niet alleen in het landschap, in het diep inhaleren van de onbegrensde lucht, maar evengoed in de mensen, die voor hem allemaal even dierbaar, even belangrijk zijn.”
“Dit eiland is geen plaats maar een tijd, een vervlogen tijd, het lijkt het verre verleden van de aarde.”
In aanloop naar nieuwjaar en de traditionele 108 gongslagen, het moment dat hij meer dan zestig jaar geleden geboren werd, lijkt opeens de wereld van Mamoru in te storten, is alles voor niets geweest in zijn leven?
Of zal de magie van de avond het tij kunnen keren?
Het boek is heerlijk rustig geschreven met veel beschrijvingen van de schoonheid van de natuur, de wijsheden van de eilandbewoners en de kracht van een echte gemeenschap.
Een heerlijk boek en fijn genre waarin ik me graag nog meer ga onder dompelen. Na restaurant van de herinneringen en buurtwinkel van tweede kansen komen er vast nog meer op mijn pad.
Of zal de magie van de avond het tij kunnen keren?