Indringende roman over vader en kind
In de boekenweek zag ik dit boek staan in de bibliotheek. De quote “een van de meest ontroerende vader-kind verhalen uit de literatuur” deed me direct besluiten het te willen lezen. En dat straks leuk: een nieuw land ontdekken ‘Oostenrijk’.
De schrijfstijl van Monika Helfer is uniek. Veel korte zinnen. Raak. Beetje chaotisch. Verschillende perspectieven.
Richard wordt vader van Putzi, opeens is ze er. Niet eens zijn eigen kind. Maar wel onvoorwaardelijke liefde. Net als voor de hond Sjamasj die bij hem komt aanlopen. Zijn leven verliep tot dan chaotisch en beide gebeurtenissen zorgen ervoor dat hij houvast krijgt. Tot dat moeder opeens weer voor de deur staat.
Richard is en blijft een zwetsmeier: ‘hij vertelt dwangmatig verhalen en doet alsof ze waar zijn. Hij is een Münchhausen, zij het eentje die zijn eigen verhalen gelooft.’
Het verhaal staat vol mooie zinnen:
“Volgens mij had ik toen voor het eerst het gelukzalige gevoel van alleen-zijn waar ik tot op de dag van vandaag naar verlang en waar je geen zeggenschap over hebt, het komt of het komt niet”.
“Liefde en angst horen bij elkaar. De ene wakkert de andere aan, de andere bederft de ene”.
Als je van een leesuitdaging houdt, een beetje uit je comfort zone wordt gehaald, pak dan eens dit boek.
Het verhaal staat vol mooie zinnen: