Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Esoterie en nuchter denk- en speurwerk

De titel van de nieuwste thriller van Ruth Ware, De dood van mevrouw Westaway, líjkt in eerste instantie een beetje typisch. Een tikje ouderwets misschien, zelfs wat nietszeggend. Dat laatste klopt in ieder geval niet. Wie het boek gelezen heeft en er nogmaals even bij stilstaat, beseft dat de titel maar liefst vier keer op de dood slaat. “What’s in a name?”, merkte Shakespeare ooit al op. Wel, in deze thriller: álles.  

De jonge ‘Hal’ (voluit: Harriet) Westaway geeft gehoor aan de uitnodiging voor de voorlezing van het testament van een vrouw van wie ze weet dat het ondanks de achternaam die ze delen geen familie was. Ze gaat de familie wijs maken dat zij hun onbekende nichtje is, in de hoop een leuke geldsom uit de erfenis te slepen. Geen moeite voor Hal, gewend als ze eraan is mensen met haar tarotkaarten een toekomst voor te leggen die ze graag willen horen. Keihard bedrog, ja. Maar hoe slecht is Hal als mens, als ze -met de schuldeisers hijgend in haar nek - de buitengewoon royale fooi van een klant zonder veel overwegingen schenkt aan het goede doel dat zij en haar overleden moeder traditiegetrouw altijd steunden?  

Eenmaal aangekomen op Trepassen House heeft Hal bovendien algauw spijt als haren op haar hoofd. De dood van mevrouw Westaway had werkelijk een ouderwets sprookje van Charles Dickens kunnen zijn, ware het niet dat af en toe iemand zijn of haar mobiele telefoon er bij pakt. Het vervallen, spookachtige landhuis, waar Hal slaapt in een ijskoude torenkamer met een deur die alleen van buitenaf op slot kan. Het plaatje van de rijke, welgemanierde familie Westaway die zo bedrieglijk geborgen lijkt met de dreiging van de wraaklustige woekeraars op de achtergrond. De overleden mevrouw Westaway die een wrede moeder blijkt te zijn geweest en een bejaarde huishoudster die een overtuigende rol als boze heks neerzet.  

Met Hals komst op Trepassen House resulteert het aanvankelijk vrij onschadelijke bedrog van lieverlee in mysteries en zelfs doodslag. De overleden mevrouw Westaway lijkt met haar schokkende testament dat de gemoederen hoog doet oplopen een bedoeling te hebben gehad, maar welke? Iemand wil overduidelijk niet dat dat aan licht komt, maar dan is het voor Hal al te laat om zich aan dit gevaar te onttrekken. Bovendien is ze tegen die tijd vast besloten het raadsel, het ware raadsel, op te lossen.  

Met zijn stemmige setting en met tarot als leidraad is de kans dat De dood van mevrouw Westaway als een wat gezapige en zweverige thriller uitpakt reëel. Ruth Ware zorgt ervoor dat het verhaal nergens te ver gaat voor ‘de nuchtere lezer’. Sterker nog, ze prikt een eventueel taboe rond het leggen van tarotkaarten door. Het leggen van tarotkaarten is immers niets meer dan het interpreteren van symbolen, die leiden tot inzichten die iemands toekomst zouden kunnen beïnvloeden. Voor Hal is het een middel om haar hoofd er bij te houden en een weg te vinden in haar gevoelens en verwarring, haar te helpen bij het zetten van concrete stappen. Te midden van het mooi opgebouwde decor en de gecreëerde sfeer zijn de ontknoping en afloop misschien stiekem een klein beetje een anticlimax. Ietwat té nuchter: een weinig opgesmukt einde, zonder veel decorum daar waar een onthulling ‘op zijn Agatha Christies’ helemaal niet misstaan had. Al met al is De dood van mevrouw Westaway een aangenaam sfeervol familiedrama, waarin esoterische mysterie en nuchter denk- en speurwerk overtuigend goed samenvallen.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerry Hameetman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur