Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een prequel met een hoog feelgoodgehalte

Gerry Hameetman 24 juni 2014

Opnieuw een thriller van bestseller Arnaldur Indriðason die zich afspeelt in het IJslandse Reykjavík in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In 1974 om precies te zijn. Draaide zijn vorige prequel in de zo gedoopte Erlundur-reeks (Schemerspel) rond rechercheur Marion Briem, dit dertiende deel Nachtstad  is er een waarin ‘gewoon’ Erlundur Sveinsson schittert.

Erlundur staat nog helemaal aan het begin van zijn carrière. Sterker nog, hij heeft op zijn achtentwintigste nog geen concrete toekomstplannen. Nacht na nacht patrouilleert hij in Reykjavík als quasi-agent van de assistentiesurveillance (vandaar ook de titel). Niet het meest spannende werk, aangezien in die tijd misdaad in IJsland min of meer nog moest worden uitgevonden. Toch is het geen verveling of hang naar sensatie die Erlundur ertoe brengt om zich te verdiepen in de tragische dood van de zwerver Hannibal. Erlundur kende Hannibal van tijdens zijn patrouilles en diens verdrinkingsdood – een vermeende zelfmoord, of dronkemansongeluk – laat hem niet los. Aanvankelijk puur omdat hij zich voor de persoon Hannibal interesseert, maar vervolgens omdat de zaak bij nadere beschouwing toch een beetje verdacht riekt. Eigengereid en onverstoorbaar gaat Erlundur op eigen houtje op onderzoek uit, mengt zich onder zwervers en zoekt contact met Hannibals familie, zijn vrienden en vijanden. Een tikkeltje naïef en vooral onhandig misschien voor een assistent-surveillant, zeker wanneer hij niet naar de recherche stapt om zijn bevindingen te delen. Een gevonden oorbel zet Erlundur definitief als een amateur-Sherlock Holmes op het spoor van onvermoede misdaden, maar brengt hem ook in een nogal ongemakkelijke positie. Zijn eigenzinnige gedrag komt hem na het oplossen van de zaak te staan op een fikse reprimande, maar het is daarmee tevens de eerste stap opwaarts in zijn politiecarrière. Hoofdinspecteur Marion Briem heeft Erlundur opgemerkt en stelt hem voor ‘zijn gesnuffel voort te zetten’.

Het is de combinatie van Indriðasons onopgesmukte, rechtlijnige manier van vertellen en de IJsland zo typerende besloten ons-kent-ons-sfeer die Nachtstad  een ‘ongevaarlijk’, intiem burgerlijk smaakje geeft. Trouwens positief bedoeld, want Indriðason heeft overduidelijk plezier gehad in het neerzetten van de nostalgische jaren zeventig (zelf was hij in 1974 grappig genoeg pas dertien jaar oud). Het boek zit vol retro-grappen, zoals bijvoorbeeld een dief die na een huisinbraak wordt betrapt met een buitgemaakte fondueset. Indriðason hint geregeld met vette knipoog naar ontwikkelingen in de toekomst: fastfood was toen nog helemaal nog niet zo ‘fast’, en pizza? Erlundur ziet geen bestaansrecht voor zo’n kleffe Italiaanse pannenkoek.

Hoewel de plot van Nachtstad  niet eens bijzonder ingenieus is, is het wel een ‘echte Indriðason’. Een met een hoog feelgoodgehalte. Vooral voor de kenners en liefhebbers van de ondoorgrondelijke Erlundur is het (extra) leuk meer te weten te komen over zijn achtergrond, zijn persoonlijke beweegredenen. Voor mensen zonder enige voorkennis is dit een goede gelegenheid kennis te maken met de inmiddels toch wel iconische rechercheur met zijn grote gevoel voor rechtvaardigheid. Al mis je dan wel het een en ander door het gebrek aan aha-erlebnis en met name door het tekort aan betrokkenheid. Want het is toch knap dat Indriðason het voor elkaar krijgt dat je Erlundur zou willen toeroepen “Doe het niet!” als zijn vriendinnetje Halldóra hem voorstelt te gaan samenwonen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerry Hameetman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur