Hartveroverende personages, intrigerende tijd en spannende detective. Lezen!
Of je dit boek nu leest aan de Costa Brava zoals ik deed, of in Hollands poldergebied, Enny de Bruijn neemt je mee naar 1676. Het is veel sterker zelfs: regelmatig begint een nieuw hoofdstuk met een beschrijving alsof je zo in een schilderij stapt en zelf rond mag kijken. Wanneer je dan rondloopt in de herberg De Fortuyn waar de Gijsbertje de Jongh waardin is, dan zie je helder, de maaltijd die op de tafel staat, je herkent de vaste gasten aan de toog, je hoort de gesprekken over de hooggeplaatste secretaris die met ingeslagen schedel gevonden is in het moddergat bij Het IJzeren Veulen, de centrale plek in het veld waar dijken en vaarten samenkomen.
Enny kent het Gelderse rivierengebied en haar geschiedenis als geen ander. Dat merk je iedere bladzijde. Ze publiceerde eerder al de historische studie ‘De hoeve en het hart’ over het leven in de 17e eeuw van deze gemeenschap. Nu heeft ze een omvangrijk rechtbankverslag gebruikt en geromantiseerd naar deze historische detective van grote klasse.
Een dijk van een leestip, het zal je kijk op de historie veranderen van de regio waar je doorheen raast, wanneer je vanuit het oosten via de A15 naar Gorinchem rijdt.