Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verslag over de bovenkant van de Amsterdamse onderwereld

Hebban Recensies 12 november 2019 Hebban Recensent

Al meer dan 30 jaar verschijnen met enige regelmaat berichten van en over Willem Holleeder in de pers. Hij is misschien wel de bekendste crimineel uit onze geschiedenis; in ieder geval voor de huidige generatie.

In de periode februari 2018 tot juli 2019 stond Holleeder opnieuw voor de rechter. Dit keer op verdenking van het geven van opdrachten voor vijf moorden; eenmaal doodslag; eenmaal poging tot moord en een poging tot doodslag. Dit proces, gehouden in de Amsterdamse Bunker, was voor Estella Heesen en Anke Sprakel (beiden verslaggever bij het juridisch persbureau Argos) aanleiding om een boekverslag te maken over het Monsterproces Holleeder.  

Aan de opbouw van het boek is duidelijk te zien dat het is geschreven door journalisten. Heel gedetailleerd komen de verschillende fasen van het proces voorbij. Een voor een worden alle betrokkenen aan het woord gelaten en ontstaat er langzaam maar zeker een compleet beeld. Dit alles wordt alleen van de noodzakelijke uitleg vergezeld, en zonder dat er een waardeoordeel wordt geveld door de schrijfsters. Zoals het goede journalistiek betaamt, wordt dit volledig overgelaten aan de lezer.  

Het meest boeiend aan het verslag is dat dit misschien wel het enige boek is waarvan met een zo hoog mogelijke zekerheid kan worden gezegd dat het objectief is. Het is in ieder geval een boek dat alle kanten van de zaak belicht. Dat wordt vooral bereikt doordat de uitspraken van verdachte en getuigen tijdens de zitting letterlijk worden weergegeven. Hierdoor ontstaat niet alleen een beeld over Willem Holleeder, alias de Neus, maar met name ook over de rol en het karakter van zijn zussen Sonja en Astrid. Laatstgenoemde zegt bijvoorbeeld:  

‘Wim is ziek, het enige medicijn tegen zijn ziekte zijn vier muren. Kijk, als je een lieve hond hebt die de kinderen bijt, zal je voor je kinderen moeten opkomen en de hond laten inslapen.’  

Naast de procesgang – voer voor juristen – geeft dit boek een goed beeld van de geschiedenis van de Amsterdamse onderwereld, beginnend bij de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer tot en met de uitspraak van rechtbankpresident Frank Wieland op 4 juli 2019. Voor diegene die de berichtgeving rondom Holleeder volgt zal veel herkenbaar zijn, een ander zal af en toe met open mond van verbazing zitten lezen en zich misschien afvragen of en hoe dit in Nederland allemaal toch mogelijk is.  

Estella Heesen en Anke Sprakel hebben een professioneel verslag geschreven, maar de vraag is of dit het laatste boek over de Neus was. Alleen al vanwege het feit dat er hoger beroep is ingesteld naar aanleiding van de genoemde uitspraak doet vermoeden van niet. De toekomst moet en zal uitwijzen of er een vervolg en/of uitbreiding komt op het Monsterproces Holleeder.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hebban Recensies

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur