Verslag over de bovenkant van de Amsterdamse onderwereld
Al meer dan 30 jaar verschijnen met enige regelmaat berichten van en over Willem Holleeder in de pers. Hij is misschien wel de bekendste crimineel uit onze geschiedenis; in ieder geval voor de huidige generatie.
In de periode februari 2018 tot juli 2019 stond Holleeder opnieuw voor de rechter. Dit keer op verdenking van het geven van opdrachten voor vijf moorden; eenmaal doodslag; eenmaal poging tot moord en een poging tot doodslag. Dit proces, gehouden in de Amsterdamse Bunker, was voor Estella Heesen en Anke Sprakel (beiden verslaggever bij het juridisch persbureau Argos) aanleiding om een boekverslag te maken over het Monsterproces Holleeder.
Aan de opbouw van het boek is duidelijk te zien dat het is geschreven door journalisten. Heel gedetailleerd komen de verschillende fasen van het proces voorbij. Een voor een worden alle betrokkenen aan het woord gelaten en ontstaat er langzaam maar zeker een compleet beeld. Dit alles wordt alleen van de noodzakelijke uitleg vergezeld, en zonder dat er een waardeoordeel wordt geveld door de schrijfsters. Zoals het goede journalistiek betaamt, wordt dit volledig overgelaten aan de lezer.
Het meest boeiend aan het verslag is dat dit misschien wel het enige boek is waarvan met een zo hoog mogelijke zekerheid kan worden gezegd dat het objectief is. Het is in ieder geval een boek dat alle kanten van de zaak belicht. Dat wordt vooral bereikt doordat de uitspraken van verdachte en getuigen tijdens de zitting letterlijk worden weergegeven. Hierdoor ontstaat niet alleen een beeld over Willem Holleeder, alias de Neus, maar met name ook over de rol en het karakter van zijn zussen Sonja en Astrid. Laatstgenoemde zegt bijvoorbeeld:
‘Wim is ziek, het enige medicijn tegen zijn ziekte zijn vier muren. Kijk, als je een lieve hond hebt die de kinderen bijt, zal je voor je kinderen moeten opkomen en de hond laten inslapen.’
Naast de procesgang – voer voor juristen – geeft dit boek een goed beeld van de geschiedenis van de Amsterdamse onderwereld, beginnend bij de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer tot en met de uitspraak van rechtbankpresident Frank Wieland op 4 juli 2019. Voor diegene die de berichtgeving rondom Holleeder volgt zal veel herkenbaar zijn, een ander zal af en toe met open mond van verbazing zitten lezen en zich misschien afvragen of en hoe dit in Nederland allemaal toch mogelijk is.
Estella Heesen en Anke Sprakel hebben een professioneel verslag geschreven, maar de vraag is of dit het laatste boek over de Neus was. Alleen al vanwege het feit dat er hoger beroep is ingesteld naar aanleiding van de genoemde uitspraak doet vermoeden van niet. De toekomst moet en zal uitwijzen of er een vervolg en/of uitbreiding komt op het Monsterproces Holleeder.
Reageer op deze recensie