Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Omarm je intuïtie met heel je verstand

Gertie Schouwenberg 06 januari 2023 Auteur
Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief. Zij absorberen als een spons de sfeer om zich heen, zijn overgevoelig voor licht, geluid, geur en bewegingen en piekeren zich suf. Heel vermoeiend allemaal. Wie dit herkent en wel eens wanhopig deze last van de schouders wil werpen, doet er goed aan eerst het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ van life- en intuïtiecoach Carolina Bont te lezen. Wie weet ga je je fijnbesnaardheid dan waarderen. Je moet daarbij wel even door de overal in de tekst opduikende wortel-, navel- en zonnevlechtchakra’s heen kijken. Of juist niet, natuurlijk. Want als hooggevoelige kun je het ook zomaar heerlijk vinden om grondig te aarden en jezelf kernachtig te centreren.

Wie dat echter net iets te zweverig vindt, hoeft tijdens het lezen niet per se draaierig te worden. Om je maag te ontzien kun je al te weeïge adviezen en oefeningen gewoon overslaan. Er zijn er dan nog genoeg over waar je ook als niet-zo-spiritueel mens goed mee uit de voeten kunt.

Het boek benadert hoogsensitivteit nadrukkelijk als – de titel spreekt boekdelen – kracht. Maar die komt alleen tot uiting als aan die hooggevoeligheid een hoge sensitieve weerbaarheid (het optimaal kunnen omgaan met je emoties, gedachten en lichaamssignalen) gekoppeld is, stelt Bont: ‘[…] als die twee samengaan [wordt] hoogsensitiviteit een extra kwaliteit […] die zich uiteindelijk vertaalt in een groter intuïtief vermogen’. Het ontwikkelen van die intuïtie staat daarom in dit boek centraal.

Wat? Een heel boek over intuïtie?! Hoe wil je dan de zweverigheid omzeilen? Simpel. Intuïtie, zo betoogt de schrijver, wordt vaak volslagen onterecht gelijkgesteld aan emotie, terwijl ze in feite is gebaseerd op logica: ‘En geen gewone logica, maar superlogica! Onderzoek heeft aangetoond dat het bovenste gedeelte van je hersenen, de cerebrale cortex, verdeeld is in twee afzonderlijke gedeelten die met elkaar in verbinding staan via een verfijnd netwerk van zenuwen die informatie tussen de twee helften overbrengt. Dit “reuzendenkpetje” is het meest ontwikkelde gedeelte van je hersenen en bevat een hele scala van mentale vaardigheden zoals logica en analyse. Deze intellectuele vaardigheden creëren samen met de vijf zintuigen, plus de databank van je levenservaring, je intuïtie.’

Niks ‘op gevoel’ dus, maar eenvoudigweg een razendsnelle verwerking van alle beschikbare informatie waardoor je wéét wat je moet doen. Je intuïtie vóelt dan wel als emotie, maar ís ratio. En je ratio ontwikkelen, wie wil dat nou niet?!

Met maar liefst 47 behoorlijk arbeids- en tijdsintensieve oefeningen is het boekwerk ronduit een werkboek. Een werkboek dat je (bege)leidt richting een effectievere intuïtie. En die wil je hebben! Want, zegt Bont: ‘Intuïtie verhoogt je zelfkennis en zorgt ervoor dat je meer signalen en informatie krijgt over wat er speelt in je omgeving en in intermenselijke relaties dan je kunt halen uit enkel woorden en lichaamstaal.’ Je gegevensbestand barst in een mum van tijd uit z’n voegen. Wat wil een je nog meer?!

Vergen het doorploegen van 240 pagina’s en bijna vijftig oefeningen iets te veel geduld? Blader dan direct door naar hoofdstuk 6 op bladzijde 219. Daarin ga je stante pede in twaalf stappen op weg ‘om je sensitiviteit in goede banen te leiden en je intuïtie te stimuleren’. Dit pad naar verlichting leg je rap af: op pagina 225 zijn alle passen gezet.

Dus, wil jij je verstand respect bijbrengen voor je intuïtie zodat er ‘een vruchtbare samenwerking tussen beide’ ontstaat? Plof dan lekker neer op de bank, neem het boek op schoot, pak er een rechtsdraaiend yoghurtje bij en omarm je intuïtie.

Of je superlogica, als je meer van linksdraaiende zure zuivel houdt.

**

Deze recensie is geschreven op basis van de vijftiende druk (2010) en verscheen – nét iets anders – ook in Nieuwe MensaBerichten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gertie Schouwenberg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur