Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ademloos uitgelezen

gertjanslump 20 december 2024
Recensie ‘Als de Dood zucht, houd ik mijn Adem in’
* * * * *
Lex Paleaux (2023)

Zeer onlangs kreeg ik een recensie-exemplaar van de Haarlemse auteur Lex Paleaux toegestuurd. Hij schreef eerder een trilogie met de titels ‘Winterwater’, ‘Vlo’ en ‘Het leven is een Circus’.

Zijn vierde roman speelt zich af in een psychiatrische jeugdkliniek en komt bij mij al na enkele pagina’s helemaal binnen. Acht bewoners van een jeugdkliniek komen tot leven samen met hun begeleiders. Het lijkt erop dat één van hen, Frank, de hoofdpersoon is, hoewel de roman niet vanuit een ‘ik’ stijl is geschreven. In het jonge leven van Frank speelt verlies en trauma een cruciale rol. Dat heeft hij ook gemeen met de zeven andere jonge bewoners die elk hun eigen bewogen verhaal hebben. In de achtereenvolgende hoofdstukken komt een deel van het levensverhaal van Frank en zijn medebewoners naar je toe. Het wordt afgewisseld met alledaagse passages die vlijmscherp en beeldend weergeven hoe het leven in de jeugdkliniek eraan toe gaat.

Opvallend vind ik (en daarom raakt het boek, zonder sentimenteel te worden) dat het verhaal mij als lezer steeds laat verplaatsen in de persoon van de jeugdige bewoners. Sterker: naarmate ik verder in het boek vorder kom ik niet meer los van dat perspectief. De begeleiders zijn als het ware figuranten in het decor van de levensgeschiedenissen van de jongeren en reageren min of meer volgens het boekje en de protocollen.
Soms lijken zij letterlijk door de regels heen te willen breken om zich te ontdoen van het formele keurslijf op zoek naar een menselijker benadering. Dat blijkt weerbarstig waardoor het leven van Frank en zijn medebewoners voor de begeleiders in zekere zin onbereikbaar blijft.

Dat is in het boek helemaal anders als de bewoners onder elkaar zijn en met elkaar optrekken. Daar ontstaat iets van een gedeelde ‘ondragelijke lichtheid’ in de jonge levens. Deze paradox in het verhaal in het boek van Lex Paleaux culmineert op een bijna hilarische en schrijnende manier als de bewoners op een goed moment het busje waarmee zij op weg zijn overnemen en een fantastische ‘breakout’ bij Lauwersoog wordt beschreven. Als lezer proef je dan even mee wat vrijheid, vriendschap en ongedwongenheid betekent.

Het boek is een aanrader en wat mij betreft een mustread voor iedereen werkzaam in de jeugdhulp, psychiatrie en forensische zorg. De auteur Lex Paleaux verdient een groot compliment voor de manier waarop hij het het verhaal vormgeeft, opbouwt en steeds weer lading geeft, en dat tot op de laatste bladzijde. Hij heeft er met mij een enthousiaste en toegewijde lezer bij.

Gert Jan Slump

Reageer op deze recensie

Meer recensies van gertjanslump

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur