Het verhaal over een attractie
Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven.
Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak.
Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron1898
Dit is het verhaal over de Efteling attractie Baron1898. In mijn ogen is het een vermakelijk, simpel verhaal die snel uit is gelezen. Maar het is dan ook een kinderboek dus de vlotte schrijfstijl snap ik wel. Toch is het voor volwassenen een leuk boek om tussendoor een keer te lezen omdat je dan toch het verhaal meekrijgt, ikzelf ga niet in de attractie dus had het verhaal nooit goed gekend tot ik dit boek ging lezen. Zo krijg je alsnog mee waar het over gaat!
Over het boek, het is met passie geschreven. Van jaloezie en hebzucht naar liefde, verdriet, vriendschap en de sterke band van een dorp, iedereen staat voor elkaar klaar!
Het mooie ook aan dit verhaal: ze hebben een Nederlandse mythe gebruikt en uitgewerkt, toch had ik stiekem meer stukken willen lezen over de Witte Wieven, ze vielen een beetje naar de achtergrond terwijl ze bij de attractie centraal staan en iets meer verhaal hebben.
De schrijfstijl is zo geschreven dat kinderen ook hun fantasie erbij kunnen gebruiken omdat niet alle dingen tot in de detail zijn vertelt. Enorm leuk gedaan en zo blijft de magie van fantasie altijd hangen bij kinderen.
Tot slot: de illustraties in het boek, wauw wat zijn die mooi zeg! Zelf nooit echt van de illustraties geweest, maar dit was echt goed gedaan!
Dit boek zou ik echt aanraden voor dappere kinderen en de Efteling fans, je word enorm meegezogen in het boek en lijkt alsof je in een totaal andere wereld bent.