Afschuwelijke gebeurtenis
Een swipe naar rechts. Mieke Oort zoekt op Tinder leuke contacten in haar tijdelijke woonplaats Leeuwarden. Maar Thomas, die er op zijn foto nog zo leuk uitziet, blijkt een fatale keuze. Al na één date ontwikkelt hij een gevaarlijke obsessie voor de Amerikaanse studente met Nederlandse wortels. Als hij merkt dat zij gevoelens heeft voor een ander, slaat hij op tilt.
In de Tindermoord vertelt Sébas Diekstra het dramatische verhaal van een jonge vrouw op zoek naar liefde. Hij staat haar ouders bij als slachtofferadvocaat en leert gaandeweg de waarheid over wat er is gebeurd. Hoe kon Thomas zich binnen korte tijd ontwikkelen tot een koelbloedige killer? Waarom moest Mieke dood? Maar ook: waarom heeft Diekstra het allemaal al eens eerder gezien? Een verhaal van een verontrustende trend: femicide.
True crime boeken vind ik erg interessant om te lezen en deze kon ik wederom niet laten liggen. Waarom? Ik was benieuwd naar het verhaal achter de Tindermoord. Echter nadat ik het heb gelezen bleef ik met vragen achter… het boek heeft in mijn ogen twee kanten: wat Thomas deed was verkeerd, dat vind ik ook, maar Mieke die trok zich vaak terug naar hem toe terwijl ze dan juist zegt dat ze niks met Thomas te maken wilt hebben. Maakt liefde zo blind? Wat wilde ze nou eigenlijk van hem?
Dit verhaal geeft een goede kijk op het onderwerp, waarom mannen vrouwen zo kunnen manipuleren, vrouwen zwak maken en noem het maar op, maar ook dat de zorg in Nederland helaas niet de goede hulp biedt, we letten niet goed op. Thomas had alsnog om hulp gevraagd maar kreeg telkens een nee of uiteindelijk uitbehandeld. Daar kreeg ik ook vraagtekens bij… politie en instanties hadden gefaald, wat hadden ze beter kunnen doen om dit te voorkomen?
Verder in het verhaal leer je Mieke beter kennen, ze kreeg een angst voor Thomas en ik snap dat ze toch hem bleef zien. Vaak als vrouw zijnde sta je machteloos en weet je nooit wat de ander zal doen. Helaas heeft dit verhaal een gruwelijk einde gekregen. Met ingehouden adem gelezen en wat vind ik het heftig… je leert de personen echt goed kennen, hoe ze in elkaar zaten en dan vooral Thomas, hoe zijn obsessie tot stand is gekomen met psychische klachten en zelfmoordpogingen erbij.
Dit ontwerp mag wel meer onder de aandacht komen want dit gebeurt vaker dan je denkt, ikzelf heb dit ook meegemaakt maar gelukkig wel met een goed einde en de goede hulp, niet de hulp die ik had gehoopt, maar een goede afloop is het belangrijkste!
Als true crime fan raad ik dit boek echt aan! Alles is tot in de detail geschreven, je leert iedereen kennen en waarom bepaalde dingen zijn gebeurd. Voor mij was dit boek echt heftig, leerzaam en tot het einde enorm interessant!