Het Parfum: de geschiedenis van een moordenaar
Patrick Süskind, een Duitse auteur, bracht in 1985 een bestseller uit: ‘Het Parfum’. Dit boek heeft talloze prijzen gewonnen en kreeg het label van een ‘moderne’ literaire klassieker. Het vertelt het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille, een personage dat vanaf zijn geboorte in het 18e-eeuwse Frankrijk geen lichaamsgeur heeft maar wel beschikt over een ongekend scherp reukvermogen. Zijn obsessie voor geuren leidt tot duistere daden, waaronder het plegen van moorden, om op zoek te gaan naar het perfecte parfum.
Niet alleen in de literaire wereld had het boek een grote invloed, maar ook andere disciplines werden geïnspireerd door Het Parfum. Beroemde muziekgroepen zoals Nirvana en Rammstein gebruikte het verhaal als een bron van inspiratie.
Er werd lang beweerd dat dit boek onmogelijke te verfilmen was, maar in 2006 bracht Tom Tykwer, een regisseur, daar verandering in. Hij regisseerde ‘Perfume: The story of a murderer’. Later won deze film net als het boek verschillende prijzen.
In het boek beschrijft Patrick Süskind het duistere verhaal van de obsessie die Jean-Baptiste Grenouille heeft met geuren. Het verhaal speelt zich af in het 18de-eeuwse Frankrijk welke goed en duidelijk wordt weergegeven door de uitmuntende beschrijvingen die Süskind kan neerpennen. Hoewel het boek relatief eenvoudig is om te lezen, bevat het soms een verfijnde woordenschat die de lezer af en toe doet nadenken. Het is op deze manier dat Süskind in staat is de geuren via papier over te brengen tot bij de lezer.
Grenouille, het centrale personage, is een complex personage dat zowel fascinerend is als afschuw opwekt vanwege zijn daden. Door de keuze van het vertelperspectief krijgen we een beter inzicht in de gedachten van Grenouille. We krijgen als het ware een unieke kijk op de wereld door zijn ogen. Het ingewikkelde karakter van Grenouille en zijn zoektocht naar perfectie roept diepgaande vragen op over de aard van menselijke verlangens en de drang naar het ideale. Het beschrijft de kleine grens tussen het goede en kwade.
In Het Parfum wordt er een reflectie gemaakt van hoe een 18de -eeuwse samenleving in elkaar zat, waarbij geuren een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven en de status van een persoon. De onmogelijke zoektocht naar het perfecte parfum lijkt een weerspiegeling te zijn van de maatschappij. Het verlangen naar perfectie kan snel veranderen in een obsessie, waardoor het boek niet alleen een spannend is, maar ook een diepgaand is voor de menselijke drang naar het ideale.
De structuur van het boek draagt bij tot de leeservaring. Zo is er een chronologische volgorde. Er wordt zo goed als geen gebruik gemaakt van plotse veranderingen in tijd. Dit helpt de lezer het verhaal en Grenouille goed te begrijpen en het draagt bij tot het verloop van de geurobsessie goed weer te geven. Het is ook duidelijk dat geur de leidraad is doorheen het hele verhaal. Doorheen het verhaal wordt ook heel wat symboliek gebruikt. De zoektocht van Grenouille naar het perfecte parfum weerspiegelt vaak de zoektocht naar perfectie en de prijs die daarvoor betaald moet worden. Deze elementen dragen bij aan de diepgang van het verhaal.
Al bij al is Het Parfum een meesterwerk dat je meesleept en dat je niet snel zal vergeten. Het is de gruwelijkheid dat het boek zo aantrekkelijk maakt, maar voor sommige weerhoudt dit hen ervan het te lezen. Naar mijn mening verdient het boek alle faam en erkenning dat het heeft gekregen. Ondanks dat ik niet veel lees raad ik dit boek aan iedereen aan vanwege het boeiende verhaal en natuurlijk de enorme invloeden dat het boek heeft gehad op de audiovisuele sector. Het is een literair werk dat blijvende impact heeft en zowel de lezer als de kunstwereld blijft beïnvloeden.
Bibliografie
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar - woorden die je kunt ruiken. (2023, 27 april). Brugge Leest. Geraadpleegd op 22 oktober 2023, van https://www.bruggeleest.be/leestips/het-parfum-de-geschiedenis-van-een-moordenaar-woorden-die-je-kunt-ruiken
Mertens, D. (2021, 13 mei). Literatuurklassieker: ‘Het parfum’ van Patrick Süskind. parool.nl. Geraadpleegd op 22 oktober 2023, van https://www.parool.nl/kunst-media/literatuurklassieker-het-parfum-van-patrick-suskind~be1385f6/?referrer=https://www.google.com/
Recensie van A.Janssens over het parfum. (2017, 22 oktober). hebban.nl. Geraadpleegd op 22 oktober 2023, van https://www.hebban.nl/recensie/ajanssens-over-het-parfum
Süskind, P. (1985). Het Parfum: de geschiedenis van een moordenaar (R. Jonkers, Vert.; 73ste editie). Prometheus.
Wikipedia-bijdragers. (2023). Het parfum. In Wikipedia. Geraadpleegd op 21 oktober 2023, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_parfum
Bibliografie