Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Spanning en actie

Greet Braem 21 juli 2021 Hebban Recensent

Bernard Minier (1960) is een Franse auteur die jarenlang als douanebeambte werkte, maar uiteindelijk besloot zijn schrijversdroom na te jagen. Hij groeide op in de Pyreneeën, het mag dan ook niet verwonderen dat hij die streek als locatie voor zijn Martin Servaz-thrillers koos. Een kille rilling, het eerste deel in de reeks, was niet alleen het debuut van de auteur, het boek was in 2011 meteen goed voor de prestigieuze Prix Polar, een Franse prijs voor de beste Europese misdaadroman. Na deze succesvolle start ging Minier op zijn elan verder en levert hij met Afdaling alweer het zesde deel in de serie af. Het boek werd in het Nederlands vertaald door Aniek Njiokiktjien en Félice Portier.

Hoofdinspecteur Martin Servaz, net geen vijftig en een klinkende naam in politiemiddens, is geschorst. Terwijl hij officieel op non-actief staat en wacht op de uitspraak van de tuchtcommissie, raakt hij toch betrokken bij wat uiteindelijk een complexe moordzaak zal worden. Marianne, zijn grote liefde uit het verleden en sinds vele jaren spoorloos, slaagt erin telefonisch contact op te nemen. Ze beweert ontsnapt te zijn en smeekt haar ex haar te komen zoeken in de bossen nabij een klooster. Van Marianne vindt hij geen spoor, wel worden in de omgeving een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Stilzwijgend krijgt Martin van de rechercheurs ter plaatse de toestemming zijn steentje bij te dragen aan het onderzoek. Wanneer door een explosie de vallei waar ze verblijven van de buitenwereld wordt afgesloten, zitten zowel zij als de dorpsbewoners als ratten in de val. Meer nog, ook de moordenaar bevindt zich in hun midden …

Afdaling gooit de lezer meteen midden in de actie, al na een paar bladzijden is de eerste moord een feit. Wanneer het eigenlijke verhaal begint, zijn we een paar maanden verder. Minier heeft ervoor gekozen alles chronologisch te vertellen, zonder ook maar enige vooruit- of terugblik. Vele korte hoofdstukken beslaan in totaal acht dagen; de dagen van de week zijn de enige tijdsaanduidingen in het boek. Meer is ook niet nodig, de verschillende verhaallijnen zijn helder en niet al te ingewikkeld. De vloeiende en toegankelijke schrijfstijl dragen eveneens bij aan het leesplezier.

Het verhaal speelt zich af in Aiguesvives, op de grens van de Haute-Garonne en de Hautes-Pyrénées. Minier blinkt dit keer iets minder uit in het beschrijven van het Franse landschap, maar de sfeer weet hij als vanouds schitterend neer te zetten. Beklemmend is het woord dat past bij de vallei en zijn bewoners die nergens heen kunnen. Grimmig wordt het wanneer mensen het heft in eigen handen nemen en gewelddadig worden; het vertrouwen in de Franse instanties en met name de politie is compleet zoek. De auteur zal de toestand in het dorp trouwens verschillende keren aangrijpen om de algemene ontevredenheid en boosheid in Frankrijk aan te kaarten; hij schetst een vrij donker beeld van de maatschappij.

En dan is er de hamvraag: hoe spannend is de nieuwe Minier? Kan Afdaling met recht een thriller genoemd worden? Het antwoord is ja. De plot is sterk en kent genoeg verrassende wendingen om de lezer mee te slepen. Het boek kent de nodige actie en geweld, de manier waarop gemoord wordt is niet al te lief. Je voelt aan alles dat de tijd dringt en dat de moordenaar niet zal aarzelen nog meer slachtoffers te maken. Aan de ontwikkeling van de personages wordt geen overmatige aandacht besteed, een groot deel ervan is bekend. Wel heeft de auteur alle belangrijke figuren en gebeurtenissen uit de vijf vorige boeken een plaats gegeven. En dat is ideaal voor wie graag wil kennismaken met Martin Servaz maar liever geen inhaalslag doet.

Met Afdaling bewijst Minier dat hij het schrijven nog niet verleerd is. Nog altijd weet hij een spannend verhaal neer te zetten. Spanning en actie, dat zijn voor de zesde keer op rij de sleutelwoorden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur