Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sterk opgebouwde psychologische thriller

Greet Braem 11 december 2020 Hebban Recensent

De Amerikaanse Julie Clark groeide op in Californië, maar terwijl alle anderen aan het surfen waren, zat zij met haar neus in de boeken. Na haar studie besloot ze om les te gaan geven, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus bedacht ze de plot voor haar eerste boek: The Ones We Choose verscheen in 2018. Twee jaar later kwam de opvolger The Last Flight op de markt, een thriller die door Els van Son naar het Nederlands vertaald werd.

Claire Cook lijkt het ideale leven te leiden, ze is getrouwd met een knappe en steenrijke man, die een politieke carrière aan het uitbouwen is. Maar vrijwel niemand weet dat hij losse handjes heeft en op elk moment van de dag Claires doen en laten in de gaten houdt. Toch weet hij niet dat zijn vrouw in het grootste geheim haar ontsnapping aan het voorbereiden is. Wanneer het zover is, ontmoet zij op de luchthaven een zekere Eva, die eveneens op de vlucht is. Het wisselen van hun boardingcards lijkt de perfecte oplossing om een nieuwe start te maken, niemand zal hen ooit nog weten te traceren. Wanneer Eva’s vliegtuig neerstort, besluit Claire om Eva’s identiteit over te nemen. En daarmee al haar problemen…

In de eerste hoofdstukken neemt de auteur de lezer mee naar de dag van de crash en verneemt deze ook hoe het Claire de dag ervoor verging. Over de motieven van Eva, die op de luchthaven heel doelbewust te werk lijkt te gaan, wordt slechts in bedekte termen gesproken. Meteen is de twijfel over haar personage gezaaid; of dat terecht is, zal moeten blijken. Wat volgt is een voortdurend wisselen van perspectief. Heel bijzonder is dat we beide vrouwen volgen op totaal verschillende tijdstippen. De ene verhaallijn vertelt hoe het Claire vergaat de dagen ná de ontmoeting op de luchthaven. De andere legt stap voor stap het leven van Eva bloot in de zes maanden vóór de vliegtuigramp.

Clark maakt in totaal gebruik van 34 niet al te lange hoofdstukken om het verhaal van beide personages uit de doeken te doen. Claire wordt slechts een paar dagen gevolgd, maar heel gedetailleerd, terwijl bij Eva, die zes maanden lang het onderwerp van aandacht is, de tijdspannes veel groter zijn. De lezer weet op bepaalde momenten meer dan de twee vrouwen en ziet daardoor allerlei mogelijke doemscenario’s voor zich. Kleine details kunnen dramatische gevolgen hebben, de spanning viert hoogtij.

Claire en Eva, de kwetsbare maar toch sterke hoofdpersonages, zijn niet de enigen die met zorg neergezet worden. Van mooie jongen Rory, die denkt dat de wereld om hem draait, hoop je dat hij een keer met zijn hoofd tegen de muur loopt. Buurvrouw Liz, Claires steun en toeverlaat in de dagen na haar ontsnapping, sluit je dan weer meteen in je hart. En natuurlijk, hoe kan het ook anders, zijn er personages die niet helemaal blijken te zijn zoals gedacht. Daardoor kan het verhaal een onverwachte, maar geslaagde wending nemen. Allemaal dragen ze hun steentje bij aan de intelligente rollercoaster die De laatste vlucht is. Een aantal actuele thema’s, zoals huiselijk geweld en een foute vriendenkring, worden subtiel uitgelicht.

De plot van deze thriller staat als een huis. Clark heeft van een eenvoudig idee – twee mensen nemen niet het vliegtuig dat ze geboekt hebben – een origineel en sterk verhaal weten te maken. Soms wordt de lezer op het verkeerde been gezet en ziet die het niet aankomen. Evenzoveel keren maakt de auteur alleen een schijnbeweging en wordt diezelfde lezer compleet bedot. Dat alles gebeurt met een schijnbaar groot gemak. De schrijfstijl mag er ook zijn, op geen enkel moment voelen dingen geforceerd of onevenwichtig aan.

Julie Clark heeft met De laatste vlucht een visitekaartje afgegeven dat er zijn mag. Dit boek, dat met recht een psychologische thriller genoemd wordt, steekt knap in elkaar, is zowel verrassend als spannend en doet uitkijken naar nieuw werk van de Amerikaanse.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!