Sterke start van een nieuwe serie
Tess Gerritsen (1953), Chinees-Amerikaans thrillerauteur en bedenker van het duo Rizzoli en Isles, wie kent haar niet? Na dertien delen in de serie met de wellicht beroemdste rechercheur en medisch onderzoeker ooit, achtte de auteur de tijd rijp om een nieuwe serie uit de grond te stampen. Alles draait daarin om de Martini Club-leden, een aantal gepensioneerde CIA-agenten, die in plaats van een rustige oude dag levensgevaarlijke situaties tegemoet gaan. Het eerste boek met de nieuwe personages heet De spionne en werd door Els Franci-Ekeler naar het Nederlands vertaald.
'Gerritsen presenteert haar lezers the real deal.' – recensent Greet
De plaats waar de kwieke zestigers en zeventigers neergestreken zijn, is het dorpje Purity in de Amerikaanse staat Maine. Voormalig spionne Maggie Bird kwam er terecht nadat ze wegens een mislukte missie de ‘Agency’ verliet. Ze leeft er in alle rust op haar kippenboerderij, heeft een prettig contact met haar buurman en zijn kleindochter en spreekt regelmatig af met een handvol andere gepensioneerden, die in een vroeger leven net als zij geheim agent waren. Maar dan gebeuren er plots verschillende zaken die haar leven op zijn kop zetten. Wanneer ze een vreemde bezoeker over de vloer krijgt, daarna een lijk op haar oprit vindt en ternauwernood aan een moordpoging ontsnapt, weet Maggie dat het verleden haar ingehaald heeft.
De plaatselijke korpschef Jo, weinig ervaren in haar nieuwe functie, maar gezegend met een enorme dosis doortastendheid, snapt er echter niets van. Hoezo is een aardige, oudere dame het mikpunt van al dat geweld? Hoe zit het met de vrienden van Maggie, die niet van plan lijken op hun lauweren te rusten en het onderzoek aan de politie over te laten? Terwijl Jo in het duister tast, leert de lezer de personages beter kennen. Maggie is trouw, maar zag zich ooit met een groot dilemma geconfronteerd, toen ze moest kiezen tussen haar carrière en haar grote liefde. Voeg hier een handvol andere ex-spionnen en wat nevenpersonages aan toe en je hebt een bont allegaartje aan figuren die je aan het boek gekluisterd houden.
Terwijl de lezer zich afvraagt wat er in het verleden gebeurd is dat de huidige jacht op Maggie verklaart, begint Gerritsen een en ander uit de doeken te doen. Door middel van lange flashbacks waarin het werk en leven van de ex-spionne beschreven worden, neemt ze je mee naar verschillende tijdstippen en locaties in de voorbije vijfentwintig jaar. Zowel Bangkok, Istanboel, London, Malta als het Comomeer komen voorbij; langzaam maar zeker wordt de puzzel gelegd, maar het blijft wachten op echte opheldering: wie is uit op vergelding en waarom? De auteur heeft voor verschillende perspectieven gekozen, waarbij Maggie zelf het grootste deel van het verhaal voor haar rekening neemt, ze doet dat als enige in de ik-vorm.
Verwacht van De spionne geen gezapig en rustig voortkabbelend verhaal van een paar gepensioneerden die uit nostalgie hier en daar een raadseltje proberen op te lossen. Nee, Gerritsen presenteert haar lezers the real deal. Schietpartijen, lijken, bloed en kogels die in het rond vliegen, deze thriller staat bol van de actie. Door het veelvuldig switchen tussen heden en verleden, wordt het tempo hooggehouden en is de spanning nooit veraf. De schrijfstijl is absoluut in orde, de dialogen zijn pakkend, de beschrijvingen helder en filmisch. Ondanks alle actie is er voldoende aandacht voor de relaties tussen de verschillende personages. De ontknoping ten slotte? Onverwacht. Missie geslaagd.
De fans van Gerritsen mogen op hun twee oren slapen. De ‘Martini Club’-serie kent met De spionne een sterke start. Het is een boek vol actie en spanning geworden, met interessante personages als Maggie & co die vast nog maar aan het begin van hun tweede ‘carrière’ staan.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een gevaarlijk boek' en 'Lees een oud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie