Met de hakken over de sloot
De Nederlandse Jet van Vuuren (1956), pseudoniem van Hennie de Groot, was actief als beeldend kunstenaar en boekhandelaar voor ze in 2011 met Zomerdruk een eerste spannende verhaal afleverde. In datzelfde jaar werd ze gevraagd een minithriller voor het tijdschrift Margriet te schrijven. Een lange reeks thrillers, waarin steeds vrouwen de hoofdrol spelen, zouden volgen. Hoewel er wel eens een dode valt, doen haar boeken altijd luchtig aan. De verhalen vertrekken vanuit een alledaagse situatie en de personages zijn de mensen uit je straat, niet de rechercheurs met jarenlange ervaring.
Ook in De verrassing is dat weer het geval. Alles draait om ‘Mammie’ Josefien die tachtig wordt. Om dat heuglijke feit te vieren nodigt ze haar drie kinderen uit bij haar thuis. En hoewel Jennifer, Lodewijk en Sylvia rond de vijftig zijn, hebben ze hun leven niet bepaald op de rit en worden ze geplaagd door serieuze geldzorgen. Wanneer hun moeder beweert een verrassing voor hen te hebben, gaan ze ervan uit dat ze een voorschot op de erfenis zullen krijgen. Wanneer ze elkaar ontmoeten in Mammies huis, blijkt die er zelf niet te zijn, ze is ingesneeuwd in Duitsland. Terwijl ze wachten en af en toe een appje van hun moeder ontvangen, beginnen de drie te speculeren en laaien de emoties hoog op. Waarom lijkt Sylvia de favoriet te zijn? Waarom is Jennifer zo explosief? Waarom durft Lodewijk niet te praten over zijn op handen zijnde faillissement? Niets blijkt te zijn wat het lijkt …
Wie hoopt snel te ontdekken wat Josefien voor haar kinderen in petto heeft, komt bedrogen uit. Het boek start met een wel heel uitgebreide voorstelling van de personages. De informatie over scheidingen, kinderen en werksituaties is weliswaar noodzakelijk om de karakters en vooral hun onderlinge relaties enigszins te begrijpen, maar ze had niet noodzakelijk in één keer over de lezer uitgestort hoeven te worden. Het duurt daardoor lang voordat het eigenlijke verhaal begint.
Wat dan vooral opvalt, is niet de interessante plotontwikkeling of de vragen rond Mammies geheim. Nee, het is de manier waarop broer en zussen met elkaar omgaan, want die is echt niet normaal. Jennifer reageert ronduit hysterisch op alles en nog wat, Lodewijk heeft last van woedeaanvallen en Sylvia zit in haar eigen wereldje, wanneer ze eindelijk beseft dat haar zoon zich op het criminele pad begeven heeft. En dan is er de krasse moeder, die de lezer alleen onrechtstreeks leert kennen. Ze doet haar roepnaam allesbehalve eer aan, want ze blijkt door geen van haar kinderen graag gezien te worden; daar waar die alleen aan geld denken, denkt zij al haar hele leven vooral aan zichzelf. Het moge duidelijk zijn, Jet van Vuuren heeft niet bepaald sympathieke personages gecreëerd, ze zijn egoïstisch, opvliegend en hebben zichzelf zowel op financieel als op amoureus vlak in de problemen gewerkt.
Hoewel er veel aandacht naar de personages gaat, is er natuurlijk nog de verrassing uit de titel van het boek. Bepaalde ontwikkelingen zijn inderdaad onverwacht, andere zie je van ver aankomen. Helaas is het met de geloofwaardigheid maar pover gesteld, de wenkbrauwen moeten meer dan eens gefronst worden. De auteur is er gelukkig wel in geslaagd de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen. Want hoe zit het nou precies? Wat is de bedoeling van alle geheimzinnigheid? Het verhaal is ook zo toegankelijk en luchtig geschreven dat je het onrealistische van het geheel enigszins door de vingers ziet.
De verrassing is een goed geschreven, vlot leesbaar verhaal dat door zijn karikaturale personages en ongeloofwaardige acties echter geen topmateriaal is. Het boek komt met de hakken over de sloot, al is het wel heel nipt.
Reageer op deze recensie