Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nordbo in topvorm

Greet Braem 16 september 2020 Hebban Recensent
Matthew en Tupaarnaq zijn terug en hoe! Voor de derde keer al maken ze hun opwachting in een boek van Mads Peder Nordbo. Het zal niemand verbazen dat we ons ook dit keer op Groenland bevinden, meer bepaald in de buurt van de hoofdstad Nuuk, in het zuidwesten van het land. Hoofdpersonage van dienst is nog steeds de Deense journalist Matthew Cave, die na het verlies van zijn vriendin en ongeboren baby naar het bar koude eiland verhuisde. Tupaarnaq lijkt aanvankelijk van de aardbodem verdwenen, maar zal – hoe kan het ook anders – uiteindelijk haar rol in het verhaal opeisen.

Nordbo (1970) publiceerde drie boeken voor hij aan zijn succesvolle serie begon (die werden overigens niet vertaald). De auteur genoot een opleiding in de Scandinavische talen, literatuur en filosofie en is bijzonder geïnteresseerd in alles wat met runen en taalgeschiedenis te maken heeft. Hij woonde meerdere jaren op Groenland, het officieel grootste eiland ter wereld, en is dus bijzonder goed geplaatst om thrillers te schrijven die zich daar afspelen.

Bij een oude vikingruïne wordt op de bodem van een put een man levenloos aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat de man vermoord is door een vrouw die maanden ervoor overleden is. Meteen breekt er paniek uit, want dat wijst op de aanwezigheid van een Qivittoq, een Groenlands, mytisch wezen dat uit is op wraak. Al snel richt de politie zijn aandacht op Tupaarnaq, de vrouw die na de gebeurtenissen uit het vorige boek spoorloos verdwenen is, maar nog steeds verdacht wordt van een aantal moorden. Matthew, die een goede band met haar heeft opgebouwd, besluit op zoek te gaan. Hij reist naar Kopenhagen waar hij het gesprek aangaat met haar vroegere psychiater.

Hoewel ‘Koude angst’ (het tweede boek) voortborduurde op een van de verhaallijnen uit ‘Meisje zonder huid’ (het eerste boek), was het prima als standalone te lezen. Dat is met ‘De vrouw met het dodenmasker’ een pak moeilijker. De plots die Nordbo verzint, zijn sowieso niet van de gemakkelijkste en dus wordt het alleen maar lastiger wanneer je niet eerder kennismaakte met de vele personages. Dat is meteen het (enige) minpunt aan dit boek: veel van de personages zijn met elkaar verwant en voor de lezer is het nauwelijks bij te houden wie de broer of zus van wie is. Jammer, maar niet in die mate storend dat het leesplezier erdoor beïnvloed wordt.

Het is opvallend hoe Nordbo de politieke situatie en de machtsbalans op Groenland steeds ter sprake brengt in zijn thrillers. Naast Denemarken is er Amerika (dat bijvoorbeeld militaire bases in het land heeft) en er is de interesse van grootmachten China en Rusland. De militaire basis Thule en de geheime experimenten uit het vorige boek spelen opnieuw een rol, en er wordt verder ingegaan op het verhaal van de misbruikte en vermoorde meisjes.

De auteur sleept je helemaal mee in zijn verhaal, wat kan die man goede thrillers schrijven! Zijn schrijfstijl is beeldend, vooral wanneer er weer eens iemand de keel overgesneden wordt of op een andere akelige manier aan zijn einde komt. Hij wisselt beschrijvende stukken mooi af met prachtige dialogen, waardoor je je midden in Groenland waant. De hoeveelheden sneeuw zijn gigantisch, het leven bij momenten aartsmoeilijk. De manier waarop Nordbo de spanning opbouwt, is meesterlijk. Ergens halverwege het boek komt alles in een stroomversnelling. Wie is in hemelsnaam die Qivittoq die zoveel doden op zijn geweten heeft? Hoe zijn bepaalde tegenstrijdigheden met elkaar te rijmen? Zal Matthew Tuuparnaq weten te vinden?

‘De vrouw met het dodenmasker’ lijkt een afgesloten verhaal te zijn. Complex door de manier waarop de personages verwant zijn, maar ook ontzettend boeiend, spannend en goed geschreven. In Denemarken is nog geen vierde boek met Matthew en Tupaarnaq aangekondigd, maar gezien het succes van het duo, lijkt dat een kwestie van tijd.

[Deze recensie is gebaseerd op ‘Kvinden med dødsmasken’, de originele versie van het boek]

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur