Spannende roman met een interessant uitgangspunt
De Britse Cate Quinn (niet te verwarren met auteur Kate Quinn) was reisjournalist voor The Guardian en Times voor ze romans begon te schrijven. Ze publiceert haar boeken onder verschillende namen. Zo brengt ze onder het pseudoniem C.S. Quinn historische romans en series, zoals The Thief Taker op de markt. Met Drie weduwen maakt de auteur, die in het echte leven Cath heet, haar thrillerdebuut. Ze schotelt de lezer een moordmysterie voor, waarin alle aandacht uitgaat naar drie heel bijzondere vrouwen. Voor de Nederlandse vertaling zorgde Jan Mellema.
Amerika, Utah. Blake Nelson neemt het niet zo nauw met de regels van de mormoonse kerk en ook aan de wensen van zijn familie heeft hij lak. En dus trouwt hij met drie vrouwen. Met zijn vieren wonen ze op een ranch, op uren afstand van de bewoonde wereld. Op die manier kunnen ze zichzelf zijn en hoeven ze niet te vrezen voor de sterke arm der wet. Zeggen dat alles peis en vree is, zou de waarheid geweld aandoen, maar toch gaat alles rustig zijn gangetje. Tot Blake gewurgd en verschrikkelijk toegetakeld wordt aangetroffen. Er zijn maar drie verdachten: eerste vrouw Rachel en de twee zustervrouwen Emily en Tina. Een van hen moet de moordenaar zijn en heeft het misschien ook wel op de andere twee gemunt. De vraag is alleen wie.
De auteur heeft haar uiterste best gedaan om vanaf het begin drie zeer verschillende personages neer te zetten. Ze beschrijft heel gedetailleerd het uiterlijk en de karaktertrekken van de drie vrouwen, zodat zij meteen gaan leven voor de lezer. Rachel, Blakes blonde eerste vrouw, is de oudste. Ze zorgt ervoor dat er voedselvoorraden aangelegd worden voor wanneer het einde van de wereld zich zal aandienen. Emily is de tweede vrouw en de jongste in het gezelschap. Ze is bijzonder klein en tenger, lijkt wel een bang konijntje en vertelt vrijwel alleen leugens. Tina is de zwartharige derde vrouw in het gezelschap en in tegenstelling dat de andere twee een echte vrouw van de wereld. Zij draagt uitdagende kleding en heeft een verleden van drugs en prostitutie achter de rug.
Heel lang kabbelt het verhaal een beetje verder. Er is heel wat aandacht voor de leefwereld van de mormonen en hun kerk, de Heiligen der Laatste Dagen. We maken kennis met de familie van de vermoorde Blake en met het politiekorps dat de zaak op zijn bordje krijgt. Tijdens het onderzoek is het Rachel die al snel onder vuur komt te liggen. De andere twee zitten ondertussen niet stil en gaan op onderzoek uit. Emily, als fan van de televisieserie Cagney and Lacey, waant zich een echte detective. Tina doet haar uiterste best niet toe te geven aan de verlokkingen uit het verleden, drugs en prostitutie. Het wordt interessant wanneer het gruwelijke geheim dat Rachel al jarenlang met zich meedraagt, beetje bij beetje aan de oppervlakte komt.
Het boek is opgebouwd uit een honderdtal hoofdstukken, die elk slechts een viertal bladzijden tellen. Afwisselend kijkt de lezer mee door de ogen van een van de drie vrouwen. Echt spannend is dat echter niet; hoewel de speurtocht naar de moordenaar van Blake de rode draad is in het verhaal, heb je zelden het gevoel een echte thriller te lezen. De nieuwsgierigheid naar Rachels geheim – de reden waarom ze is wie ze is – wordt al snel groter dan de wens om de moordenaar te kennen. Dat is op zich niet erg, maar het zorgt ervoor dat het boek vooral als een spannende roman aanvoelt. Een die goed geschreven is; de schrijfstijl die Quinn hanteert is goed verteerbaar, rechttoe rechtaan.
Drie weduwen is een prettig leesbaar boek, dat met de mormoonse leefgemeenschap en polygamie een interessante insteek heeft. Superspannend is het niet, maar het doet wel uitkijken naar meer werk van Cate Quinn.
Reageer op deze recensie