Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een intelligente plot en een bijzondere ontknoping

Greet Braem 26 augustus 2022 Hebban Team

De Duitse Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. In 2019 debuteerde ze als thrillerauteur met het felgesmaakte Dag en nacht. Na Slapeloos is er nu Een perfecte dag, in een vertaling van Michel Bolwerk. Het oorspronkelijke boek gaat met de Engelse titel Perfect Day door het leven, een verwijzing naar een song van Lou Reed die in de Nederlandse versie niet overeind blijft.

'Een heerlijke thriller, die het vooral van een intelligente plot en een bijzondere ontknoping moet hebben.' – Recensent Greet

Hausmann neemt de lezer mee naar Berlijn, waar al meer dan tien jaar een ‘lintjesmoordenaar’ actief is. Vrijwel elk jaar verdwijnt er een meisje, waarna rode linten de weg naar het dode lichaam aangeven. Op een dag wordt een zekere professor Lesniak gearresteerd, plots wijst alles in zijn richting. Dochter Ann is ervan overtuigd dat haar vader onschuldig is en doet er alles aan om alternatieve pistes te bewandelen. Terwijl de stad wacht op het proces, duiken er opnieuw rode linten op …

Je ziet het wel vaker in thrillers, een gewone burger gaat op zoek naar dader en motieven. In Een perfecte dag is dat Ann, die vindt dat de politie serieus steken laat vallen en haar vader onterecht heeft aangehouden. Als hoofdpersonage komt ze goed uit de verf. Ze is voortdurend op haar hoede, probeert als iemand anders door het leven te gaan, want met het etiket ‘dochter van’ kan ze niet leven. Haar liefde voor en vertrouwen in haar vader is zo groot dat ze elke strohalm aangrijpt om zijn onschuld te bewijzen. De man zelf weigert te praten, voor de lezer is hij één groot mysterie. Net als Ann heeft die er het raden naar wat Lesniaks motief voor meervoudige moord op kinderen zou kunnen zijn.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af eind december 2017, een paar weken na de arrestatie. Dochter Ann, op dat moment 24, voert het woord. Haar perspectief wordt geregeld onderbroken, onder andere door een tiental vooruitblikken naar een interview van 2021 met de dader. Wat de identiteit van de betrokkenen betreft, tast de lezer in het duister. En er is meer, ook de jonge Ann krijgt een rolletje, in de vorm van stukjes die ze als zevenjarige schreef. Het zijn haar definities van begrippen als angst, verdriet, eenzaamheid, teleurstelling en wanhoop, gevoelens die ze herbeleeft na de arrestatie van haar vader.

Hausmann heeft een prettige manier van schrijven. Hoewel het verhaal niet bepaald chronologisch of rechttoe rechtaan verloopt, blijf je vlot bij de les. Zonder enige waarschuwing wordt er afgedwaald of teruggeblikt naar het verleden om dan geruisloos weer in het nu te belanden. De lezer wordt alle kanten opgeslingerd, meer dan eens een zijpaadje opgestuurd. De plot is complexer dan aanvankelijk gedacht. De vraag naar de motieven van de lintjesmoordenaar blijft lang overeind. Ze wordt uiteindelijk uitgebreid en zeer bevredigend beantwoord. Op weg naar de ontknoping is de spanning niet bijzonder groot, maar dat kleine euvel wordt ruimschoots goedgemaakt door de prachtige verhaalopbouw.

Een perfecte dag is een heerlijke thriller, die het vooral van een intelligente plot en een bijzondere ontknoping moet hebben. Knap werk van Romy Hausmann.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.