Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Origineel en heel bijzonder

Greet Braem 19 september 2024 Hebban Recensent
Elif Shafak (1971) is een bekroonde Turks-Britse auteur. Voor haar werk, dat in meer dan vijftig landen verschijnt, kreeg ze grote internationale literaire prijzen. Ze is TED Global Speaker, zet zich in voor de rechten van minderheden, is professor aan onder andere Oxford University en benoemd tot vicepresident van de Royal Society of Literature. Haar nieuwste pennenvrucht heet Er stromen rivieren in de lucht, naar het Nederlands vertaald door Manon Smits.

‘Water bewaart alle herinneringen. Het zijn de mensen die vergeten.'

Een eerste hoofdstuk, dat zich afspeelt in de zevende eeuw voor Christus, neemt de lezer mee naar Nineve, aan de voet van de Tigris, waar we kennismaken met koning Assurbanipal. Dit perspectief zal later in het boek niet meer terugkomen, maar legt wel de basis voor alles wat volgt: drie verhaallijnen, die af en toe een raakpunt hebben en die, wat niemand zal verwonderen, uiteindelijk zullen samenkomen. Allereerst is er het verhaal van Arthur, geboren in 1840 in de sloppenwijken van Londen, maar dankzij een grote portie doorzettingsvermogen in contact gekomen met overblijfselen uit het oude Mesopotamië, onder andere met het wereldberoemde Gilgamesj-heldenepos. Daarnaast zijn er twee meer recente verhaallijnen: die van de tienjarige Narin uit Turkije, die uitkijkt naar haar doopfeest en die van dertiger Zaleekhah, een waterwetenschapper uit Londen.

‘Je moet altijd met verwondering over de aarde lopen, want die is vol mirakels die nog staan te gebeuren.’

De verhalen van deze drie personen worden afwisselend verteld, de lezer krijgt voortdurend een ander perspectief voor ogen. Wie oplet, vindt van bij het begin kleine en minder kleine verbanden tussen de verhalen onderling, elementen die in meer dan één verhaallijn terugkeren. Ze zorgen ervoor dat je niet drie separate verhalen leest, maar heel de tijd weet (of voelt?) dat alles naar een weldoordachte climax zal leiden. De symboliek, die je in zowat elk hoofdstuk terugvindt, is weldoordacht.

Een waterdruppel is de verbindende factor tussen de personages, heel subtiel wordt hij soms genoemd. Water is overigens in al zijn vormen aanwezig in het boek. Er is een grote rol weggelegd voor de rivieren Tigris en Theems. Shafak heeft water overduidelijk tot een van de grote thema’s van dit boek gemaakt; onder andere de klimaatverandering wordt op perfecte wijze in het verhaal ingebed. Water is het begin van alle leven, maar kan het ook verwoesten. Andere thema’s die langskomen zijn armoede, ziekte door slechte voorzieningen, orgaanhandel en kunstroof.

De schrijfstijl is uiterst verzorgd, de zinnen die de auteur uit haar pen tovert zijn soms adembenemend mooi. Sommige uitspraken maken emotioneel, zetten aan tot denken, en haar metaforen bezitten een zelden geziene kracht. Ze weet niet alleen haar personages goed neer te zetten, haar beschrijvingen van plaatsen en emoties mogen er eveneens zijn. Nergens wordt het boek moeilijk, het is schitterend door zijn ogenschijnlijke eenvoud. Wanneer het laatste woord gelezen is, de laatste bladzijde omgeslagen en alles in je hoofd een plekje heeft gekregen, besef je dat je iets heel bijzonders gelezen hebt.

Deze recensie kan het boek onmogelijk recht doen, want het magistrale ervan zit soms in kleine dingen, en die moet elke lezer echt zelf ontdekken. Elif Shafak verbindt geschiedenis met actuele thema’s en zal dankzij Er stromen rivieren in de lucht zonder twijfel op de favorietenlijst van menig lezer belanden.

‘Denk erom dat de wereld ondanks alle pijn en verdriet prachtig is.’

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur