Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Prettig leesbaar relatiekluwen

Greet Braem 05 november 2019 Hebban Recensent

Hans is een man van middelbare leeftijd die terugkijkt op de verschillende liefdes in zijn leven. Hij beseft dat hij er een potje van heeft gemaakt en stelt zichzelf enkele existentiële vragen. Hij is getrouwd met Ingunn, beiden hebben ze een kind uit een vorige relatie en samen brengen ze een dochter groot. Wanneer Hans op een trouwfeest de twintig jaar jongere Harriet leert kennen, onder vrij bizarre omstandigheden, gaat het mis. Hij vindt haar niet bijzonder sympathiek, maar voelt zich toch onherroepelijk tot haar aangetrokken. En dat terwijl hij best gelukkig is met zijn vrouw. Terwijl Hans steeds meer in de knoop raakt met zichzelf en de wereld rondom hem, krijgt de lezer ook het verhaal van de beide vrouwen mee. Ook zij hebben zo hun geheimen en verlangen misschien wel terug naar partners uit het verleden…  

Het verhaal van Hans, Ingunn en Harriet is niet chronologisch opgebouwd, het is doorspekt met heel wat terugblikken. Vaak zonder dat je het beseft beland je in het verleden. Dat gebeurt door middel van gedachten die afglijden, maar ook foto’s zorgen ervoor dat je je plots op een ander moment in de tijd bevindt. Heden en verleden zijn knap met elkaar verweven, zonder dat daar specifieke aanduidingen voor zijn.  

Kijk ons nu eens vertelt niet alleen over het privéleven van Hans. Er is ook aandacht voor zijn werkomgeving. Allereerst is daar Olof, de baas van Hans, ook hij niet gevrijwaard van relatieproblemen. Hij is professioneel lobbyist en helemaal in de ban van Salomon, kandidaat-premier. En hij heeft een bijzonder intrigerende secretaresse. De levens van al deze mensen zijn op een of andere manier met elkaar verbonden. Ze zijn collega’s, partners of minnaars. Het kan best ingewikkeld worden als je het niet zo nauw neemt met de echtelijke trouw…  

‘En toen hij laat die avond thuiskwam, dacht hij: was het liefde of was het enkel begeerte?’  

Heel veel thema’s in dit boek. Liefde, trouw en relaties krijgen de meeste aandacht, maar ook de rol van de vrouw wordt van dichterbij bekeken. Er worden veel vragen gesteld, vaak filosofisch van aard. Nergens is het boek echter zwaar op de hand, de auteur en de meeste van zijn personages verstaan de kunst van het relativeren. Gulliksen hanteert een mooi proza, licht verteerbaar en prettig en houdt zijn lezers daardoor bij de les. Kijk ons nu eens bestaat uit acht hoofdstukken, in vier daarvan ligt de focus op een van de hoofdpersonages. Goed uitgewerkte personages, mensen van vlees en bloed, die elk hun eigen accenten leggen in het leven.  

Kijk ons nu eens is een roman die relaties en gevoelens in het middelpunt zet. Een verhaal dat op bepaalde momenten herkenbaar is voor de lezer, terwijl die net zo vaak blij zal zijn met zijn eigen ‘saaie’ leventje. Af en toe iets van het goede te veel, maar toch met genoeg diepgang.    

Geir Gulliksen (1963) is een Noors auteur die al in 1986 debuteerde. Sindsdien schreef hij tientallen romans en gedichten en zelfs een paar jeugdboeken. Hij werkte als redacteur bij Tiden Norsk Forlag (Noorse uitgeverij) en vanaf 2000 is hij actief als hoofdredacteur van uitgeverij Oktober. In de jaren negentig zette hij een nieuwe generatie Noorse schrijvers in de kijker, waarvan de bekendste allicht Karl Ove Knausgård is. Gulliksens laatste twee romans werden opgepikt door Ambo|Anthos. Vertaler van dienst voor zowel Het verhaal van een huwelijk als Kijk ons nu eens is Geri de Boer, geen onbekende voor wie vaker literatuur uit het hoge Noorden leest.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.