Spannend en meeslepend
Alex Lake is het pseudoniem van een Britse auteur die nu in de Verenigde Staten woont. Zijn succesvolle debuutthriller After Anna werd in Nederland pas uitgebracht nadat een ander boek van hem, Zeven dagen, het erg goed had gedaan. Van de acht thrillers die Lake schreef, is Laatste vlucht pas de derde die een Nederlandse vertaling kreeg; de klus was in handen van Klaske Kamstra.
'De manier waarop Lake de verhaallijnen en perspectieven door elkaar weeft, verdient applaus.' – recensent Greet
Het is bijna kerst wanneer alle directieleden van een groot voedingsmiddelenbedrijf in de privéjet van de zaak stappen. Ze hebben een belangrijke conferentie achter de rug en kijken ernaar uit om weer thuis te zijn. Tot hun grote ergernis doet de wifi het niet en even later blijken ze boven de oceaan te hangen en dus in de verkeerde richting te vliegen. Even denken ze nog dat daar een logische verklaring voor is, maar wanneer de piloot meedeelt dat het toestel gekaapt is, ontstaat er paniek. Alleen wanneer een van de passagiers een moord bekent, zal iedereen gered worden.
'Er was iets mis hier. Er was iets goed mis.
De piloot schoot in de lach. "Ik hoop dat jullie het niet erg vinden," zei ze, "maar we gaan een spelletje doen."'
Het verhaal komt rustig op gang. De mensen in het vliegtuig – de directieleden, een verpleegster en de piloot – worden een voor een geïntroduceerd. De lezer krijgt steeds een ander perspectief voorgeschoteld en leert op die manier de personages goed kennen. Algemeen directeur Jill lijkt niet erg geliefd te zijn en terwijl marketingspecialist Marcia alleen maar aan haar volgende drankje kan denken, verlangt juridisch directeur Varun naar zijn gezin en collega Kevin naar zijn nieuwe scharrel. Elk van de zeven mensen aan boord heeft zijn eigen redenen om zo snel mogelijk het vliegtuig uit te komen. Maar dan zetten de dreigementen van de piloot de situatie op scherp. Hoe meer de spanning oploopt, hoe duidelijker de goede en minder goede karaktertrekken van de personages naar voren komen. Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen reageren op een noodsituatie; de ene is arrogant en haantje-de-voorste, de andere bewaart de rust en draagt daadwerkelijk iets bij.
De hamvraag is welke moord er dan wel bekend moet worden, niemand lijkt te weten waarop de piloot zinspeelt. Pas na verloop van tijd laat die enkele hints vallen en gaat er hier en daar een lichtje branden. Doordat de auteur consequent elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief schrijft, weet de lezer iets, maar lang niet alles. De meeste informatie is te vinden in een tweede verhaallijn, die zich vier jaar voor de vliegtuigkaping afspeelt en die een net zo belangrijke rol speelt in het boek. Ook hier worden meerdere personages belicht. De lezer begint te vermoeden in welke richting gezocht moet worden, maar de link met de piloot blijft lang onzeker.
De manier waarop Lake de verhaallijnen en perspectieven door elkaar weeft, verdient applaus. Het wordt nooit te veel van hetzelfde, de zaak krijgt langzaam vorm en zal beetje bij beetje zijn opheldering naderen. De schrijfstijl is perfect afgestemd op het verhaal dat verteld moet worden. Eenvoudig en tegelijkertijd vol informatie. De personages, het motief van de piloot, de nervositeit, angst en woede in het vliegtuig, alles is mooi in balans en houdt de lezer voortdurend aan het boek gekluisterd. Door de zorgvuldig opzet is het even wachten op de spanning, maar die zal uiteindelijk hoog oplopen. De uiteindelijke ontknoping is bevredigend.
Laatste vlucht is een topthriller, klassiek maar secuur opgebouwd, met twee verhaallijnen vol boeiende personages. Alex Lake weet hoe hij een spannend en meeslepend boek moet schrijven.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een hoog boek' en 'Lees een vliegend boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie