Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Perfect verweven verhaallijnen

Greet Braem 10 mei 2022 Hebban Recensent

De Deense auteur Jussi Adler-Olsen (1950) was jarenlang actief als uitgever in zijn eigen uitgeverij. In zijn vrije tijd werkte hij als vertaler en redacteur en schreef hij zijn eerste boeken en scripts voor stripverhalen. Tot halverwege de jaren negentig was hij managing directeur van de grootste magazine-uitgever in Denemarken en editing director bij een weekblad. Sinds 1995 is hij fulltime schrijver van fictie. Na een aantal standalones, zoals Het Alfabethuis, bracht hij een eerste boek over 'Afdeling Q' uit, een unit binnen de Deense politie die zich over onopgeloste moordzaken uit het verleden buigt.

Met zijn serie over de speurders Carl, Assad en Rose, die later gezelschap krijgen van Gordon, is Adler-Olsen een van de populairste schrijvers van het moment. Zijn thrillers kennen niet alleen een intrigerende en spannende plot, ze bieden eveneens fantastische beschrijvingen van de hoofdpersonen en hun onderlinge relaties. In elk deel worden de karakters verder uitgediept, zonder dat de lezer een déjà-vugevoel krijgt. Na zes boeken vond de auteur het tijd om elk van de personages eens extra voor het voetlicht te brengen. In het zevende deel ging alle aandacht naar Rose, en nummer acht was het verhaal van Assad. In Natriumchloride, naar het Nederlands vertaald door Kor de Vries, is de kijker op Carl gericht. Hij moet met zijn team niet alleen een moordenaar opsporen; helaas voor hem duikt de spijkerpistoolzaak uit het verleden weer op – de onfrisse affaire waarbij hijzelf, de verlamde Hardy en de overleden Anker betrokken waren.

Het nieuwe 'Afdeling Q'-boek speelt zich naar goede gewoonte in en rond Kopenhagen af. Wanneer een vrouw zelfmoord pleegt, is dat aanleiding om een zaak van tientallen jaren geleden te heropenen. Al snel ontdekken Carl en zijn collega’s een mysterieuze link tussen verschillende oude én meer recente zaken, een hoopje zout zou wel eens de gemeenschappelijke noemer kunnen zijn. Het lijkt erop dat iemand al dertig jaar lang systematisch mensen doodt zonder dat het vermoeden van moord ook maar één keer uitgesproken werd. De slachtoffers worden zorgvuldig uitgekozen, net als de data waarop ze sterven. De tijd dringt, want een volgende prooi ligt al vast.

De opbouw van het verhaal voelt prettig aan en biedt de lezer voldoende houvast om de vele ballen in de lucht te houden. De hoofdlijn van Natriumchloride speelt zich af in de laatste weken van 2020 en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Af en toe zijn er flashbacks naar de jaren tachtig en ook wordt een aantal van de talrijke moorden uitgelicht. Deze afwisseling maakt de lezer nieuwsgierig, want die kan samen met Carl en de zijnen meespeuren naar de dader en diens motieven. De hoofdpersonages zijn overigens weer hun oude zelf; zo is Rose nog steeds ongezien respectloos naar haar baas toe, is Gordon een beetje naïef en roept Assad ook nu weer heel nieuwe uitdrukkingen in het leven en zijn de 'kamelenvergelijkingen' nooit ver weg. De schrijfstijl van Adler-Olsen is zoals gewoonlijk verfrissend en creatief.

De auteur heeft ervoor gekozen het bestaan van COVID-19 niet uit de weg te gaan, maar subtiel te verwerken in zijn boek. Lockdowns en mondkapjes, ze maken het leven er niet makkelijker op. De hoofdthema’s zijn echter zonder twijfel rechtvaardigheid en wraak, begrippen die in wel meer misdaadverhalen een rol spelen. Adler-Olsen verwerkt ze buitengewoon goed, waardoor de lezer geen dertien-in-een-dozijnverhaal voorgeschoteld krijgt. De manier waarop de moordenaar planmatig volgens een minutieus schema te werk gaat, is origineel en draagt bij aan het leesplezier. Vooral in de tweede helft van het boek is aan alles te merken dat de tijd opraakt, en dat zorgt ervoor dat de spanning steeds hoger oploopt.

Met Natriumchloride heeft Jussi Adler-Olsen opnieuw een knappe thriller afgeleverd, waarin alle verhaallijnen perfect met elkaar verweven zijn en tot een bevredigende ontknoping leiden. Kan de auteur dat kunststukje in een tiende en afsluitend deel van de serie 'Afdeling Q' nog een laatste keer herhalen?

6

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!