Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Liefde voor bijen, vrouwen en het geschreven woord

Greet Braem 02 september 2020 Hebban Recensent

Norbert Scheuer (1951) is een Duitse schrijver van romans en poëzie, zijn eerste publicatie dateert uit 1994. In Duitsland wist hij de voorbije twintig jaar ontelbare prijzen te winnen en stond hij een paar keer op de shortlist van de ‘Deutscher Buchpreis’. Dat was onder andere het geval met zijn laatste roman Winterbienen, die door Anne Folkertsma in het Nederlands vertaald werd. Zijn boeken worden gekenmerkt door zeer gedetailleerde beschrijvingen. De auteur genoot een technische opleiding en ging vervolgens filosofie studeren. Tot 2017 zou hij bij Deutsche Telekom werken.

In Winterbijen maken we kennis met Egidius Arimond, voormalig leraar Latijn en geschiedenis in de Duitse Eiffel en notoir liefhebber van vrouwen. Hij heeft de zorg voor een honderdtal bijenkasten en is daarnaast bezig met een studie over monnik Ambrosius, een benedictijnse voorvader. Hij lijdt aan epilepsie en heeft steeds meer moeite om aan de juiste medicatie te komen. Het is het oorlogsjaar 1944, zowat alles is op de bon en zelfs wie de financiële middelen heeft, blijft in de kou staan. Hij probeert een centje bij te verdienen door in zijn bijenkasten Joden de grens over te smokkelen.

Hoofdpersonage Arimond houdt een bijenlogboek bij, waar hij ook belangrijke belevenissen en persoonlijke gedachten in optekent. Het zijn die notities die de lezer te zien krijgt, in dagboekvorm en bijgevolg in de ik-vorm. De bijna dagelijkse stukken zijn erg kort en geven daardoor de indruk van losse faits divers. Aangezien er slechts één personage aan het woord is, doet het verhaal nogal eenzijdig aan. Als 'goedmakertje' wordt het boek opgefleurd met een tiental schetsen van vliegtuigen, gemaakt door de zoon van de auteur.

Winterbijen is opgedeeld in zes delen, min of meer afgestemd op de seizoenen. De lezer neemt een kijkje in het leven van de ex-leraar tussen januari 1944 en mei 1945. Zijn dagboeknotities zijn doorspekt met Duitse woorden, zoals 'Feldjäger' en 'Kraxenträger', die alle in een woordenlijst aan het einde van het boek terug te vinden zijn. Een lijst met Latijnse citaten en een lange literatuurlijst is eveneens beschikbaar. Het verhaal van Arimond wordt regelmatig onderbroken door fragmenten tekst, in een ver verleden opgetekend door de benedictijnse monnik waar hij onderzoek naar doet.

De tekst op de achterflap is nogal misleidend. Het smokkelen van Joden in bijenkasten is weliswaar belangrijk voor het hoofdpersonage en heeft een grote impact op zijn leven, maar krijgt niet bijzonder veel aandacht. Wie een aaneenschakeling van spannende tochten verwacht, is eraan voor de moeite. Het evenwicht tussen de transporten en alle informatie over bijen is regelmatig zoek. Hoewel zeker interessant, lijken heel wat uitweidingen eerder geschikt voor een non-fictieboek dan voor een oorlogsroman. Tientallen Latijnse namen van bijensoorten passeren de revue en er wordt tot in detail verteld welke bijen welke taken hebben, en met welke problemen zowel imker als bijen geconfronteerd worden. Interessant is de vergelijking tussen de organisatie van het bijenvolk en die van de mensen.

Winterbijen toont de werkelijkheid waarmee de gewone mens in oorlogsjaren geconfronteerd wordt. Het is jammer dat de oorlogsdreiging niet prominenter aanwezig is, want bijna als terloops spreekt Arimond over gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers, over mannen die niet altijd heelhuids van het front terugkeren. Wel heeft het boek een bijzonder leuke insteek, want wat hebben bijvoorbeeld de bijen van Ambrosius met die van Arimond te maken?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur