Fenomenaal verhaal tegen pesten!
De dikke vlo en stiekel door Pieter koolwijk met illustraties van Linde Faas.
Aangeraden voor lezers vanaf 10 jaar maar in mijn ogen al veel vroeger bruikbaar in de klas
De dikke vlo en stiekel is de verzamelbundel van de twee boeken vlo en stiekel en vlo en stiekel vliegen zwammen. Op de facebookpagina kinderboeken en ya waren ze hier zo enthousiast over dat ik deze gewoon moest kopen. En jeetje wat een aanrader is het. Fenomenaal!
We beginnen met vlo en stiekel. Voor mij een boek dat in elke school en elke klas zou moeten liggen. Het verhaal zou een ideale start zijn om pestgedrag in kaart te brengen. Met de simpele vraag ben jij een Floris(vlo),een Pien(stiekel) of een Arjan? Ken je een Arjan? En wat zou jij als je durfde tegen een Arjan zeggen? Dit is voor mij het ultieme boek tegen pesten! En woorden schieten me te kort over hoe het kriebelt om dit boek alom bekend te maken en leerkrachten te stimuleren om dit boek tegen pesten te gebruiken. Want ook ik zeg nee tegen pesten!
Dit boek gaat over Floris een jongetje die helemaal niet zo dapper is en zich het liefst van al gewoon terugtrekt in zijn eentje. Zijn schoolleven wordt heel erg moeilijk gemaakt door pesterijen door Arjan. Dankzij Arjan krijgt Floris de vreselijke bijnaam Vlo. Wanneer er een nieuw excentriek meisje bij Floris in de klas komt verandert alles. Pien is nog kleiner dan Floris en stelt haar in de klas voor als stiekel. Met haar kledingkeuze staat ze al snel in de belangstelling en dan nog niet gesproken over haar fantastische kunstjes. Alles wat Floris niet is dus. Maar samen vormen ze een topteam en beleven ze niet alleen geweldige avonturen maar komen ze op tegen pesten en voor elkaar. De pesterijen zijn erg aanwezig in dit boek en kunnen soms wel als hevig worden ervaren door kinderen maar het zet ook een realistische beeld neer over pesten met toch wel zeer verzachtende humor.
Dan vlo en stiekel vliegen zwammen. Dit is zo super tof dat in deze bundel beide verhalen samen aanwezig zijn. Want waarin vlo en stiekel toch ook een zwaar thema belichtten is vlo en stiekel vliegen zwammen een pak luchtiger. vlo en stiekel zijn nog steeds beste vrienden. En langzaam leert vlo dat anders zijn helemaal niet zo raar is en dat je trots mag zijn op je wie bent. Wanneer stiekel in de klas met vliegen kan praten weet vlo dat er een nieuw avontuur op hem wacht. Wanneer hij stiekel moet gaan redden, moet hij stoerder en dapperder zijn dan ooit. Zal hij dat wel kunnen? Dit hilarisch boek mag dan wel luchtiger zijn met sprekende vliegen , vliegen die een mens kunnen laten vliegen maar is ook een boek dat laat zien dat jezelf altijd kunt veranderen maar de andere niet. Dat je mag geloven in jezelf en dat je mag zijn wie je wilt. Een toppertje om mee af te sluiten.
De prachtige illustraties van Linde Faas maken dit kunstwerk tot een meesterwerk. De illustraties liften de woorden zowaar op. Het is ongelofelijk hoe zij de woorden van Pieter koolwijk in beeld kan krijgen en ook alle lof naar haar want mede dankzij haar is dit boek fenomenaal.