De zuiverste thriller tot nu toe van Jeroen Windmeijer

Als de stadsgidsgids Viktor van Atten een stadswandeling in Delft wil maken met een stuk of twintig deelnemers, vindt hij een lijk. Een ijskoude en verminkte vrouw. Bobbi Meijer, een ex-militair en Afghanistan-veteraan, wordt op de zaak gezet. Ze blijft echter rondcirkelen terwijl het zo rustige Delft om de haverklap wordt opgeschrikt door nieuwe gruwelmoorden. De vraag is of Delft te maken heeft met een perverse seriemoordenaar of dat er een diepere betekenis zit achter deze gruwel.

Zinderende thriller
Een heleboel vraagtekens die Jeroen Windmeijer oproept, voorziet hij van een antwoord in de zinderende thriller De wraak van Balthasar. De succesvolle auteur heeft al lang zijn strepen verdient in het genre historische thriller, maar misschien is dit wel de meest tot de verbeeldingsprekende, zuivere thriller. Voorgaande boeken vonden meer hun plaats in het genre literaire historische thriller.

Jeroen windmeter heeft zijn strepen verdiend in het genre van de historische thriller
Doodlopend straatje
De politieleiding twijfelt of Bobbi de juiste persoon op de juiste plaats is. Elk spoortje naar daders eindigt in een doodlopend straatje. Als de stadsgids Viktor van Atten meedoet, een leraar geschiedenis, is het de vraag of hij voor een doorbraak gaat zorgen of dat hij zijn betrokkenheid bij de zaak juist wil verdoezelen. Is er een perverse seriemoordenaar bezig of zit er een diepere betekenis achter deze moorden. Ook Willem Van Oranje en zijn moordenaar Balthasar Gerards duiken op in deze kwestie.

Bewonderenswaardig recherchewerk
De hoofbrok in de boeken van Jeroen Windmeijer zijn godsdienst en geschiedenis. Deze Delvenaar is een een gedreven godsdienstkenner met een uitzonderlijke interesse in geschiedenis, die de pen met bekwame hand hanteert om vloeiende verhalen neer te zetten in een onberispelijke taal. De manier is subliem waarop hij, telkens opnieuw, zijn lezers laat kennismaken met vergeten of onbekende geschiedkundige feiten. Zijn recherchewerk is dan ook bewonderenswaardig.

De Oude Jan, de scheefstaande toren van de Oude Kerk in Delft
In de schaduw van het stadhuis
De kennis over zijn geboortestad helpt daarbij.Het gevoel om samen met de personages doorheen Delft te lopen, langs de bruggetjes en de grachten en dan onder het standbeeld van Hugo de Groot, in de schaduw van het stadhuis en vast te stellen dat de Oude Jan, de toren van de Oude Kerk, inderdaad scheef staat.

Conflicten monden uit in oorlogen
In De wraak van Balthasar neemt Windmeijer ons mee naar de periode waarin gereformeerden en katholieken niet de beste maatjes waren. En laat nu juist godsdienst een van de grote factoren zijn die leiders gebruiken om overzichtelijke groepen te creëren om ze lijnrecht tegenover elkaar kunnen plaatsenm waardoor discussies uitgroeien tot conflicten, die dan weer kunnen uitmonden in oorlogen.

Met betrekking tot de misdaden
Hierin kadert zich ook deze thriller die Willem Van Oranje en zijn moordenaar Balthasar Gerards in beeld brengt, waardoor we weer naadloos overgaan van godsdienst naar historische feiten. Windmeijer schenkt veel aandacht voor structuur. Verschillende verhaallijnen staan, ondanks dat zij met elkaar te maken hebben, los van elkaar. Belangrijk met betrekking tot de misdaden zijn de lijnen van Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem Van Oranje, en de dader(s) van de Delftmoorden. De wraak van Balthasar gebruikt verschillende lettertypes die een duidelijk verschil geven met de huidige toestand en de eventuele vorderingen van Bobbi Meijer.

Onontbeerlijke cliffhangers
In het heden zijn de verhaallijnen van de stadsgids en de debuterende rechercheur het diepst uitgewerkt. Al snel wordt duidelijk dat die twee lijnen in de loop van het verhaal zullen samenlopen. De hoofdstukken worden vrij kort gehouden, waardoor snelle perspectiefwisselingen en de onontbeerlijke cliffhangers hun effect hebben. En natuurlijk, last but not least, de plotwendingen. Ook daarin weet de auteur zijn mannetje te staan: het op het verkeerde been zetten van de lezer.

Terug in het verleden stappen
In De wraak van Balthasar heeft de auteur de lat zeer hoog liggen: de spanning op de boog is hoog gedurende bijna vierhonderd bladzijden. Natuurlijk krijgen we ook te maken met flashbacks, een stijlfiguur die nooit ontbreekt wanneer geschiedenis een belangrijk onderwerp is. Ook stappen we ook vaak terug in het verleden van de belangrijkste personages, met name Bobbi Meijer en Viktor van Atten.

Na de laatste bladzijde
Zoals al Windmeijers boeken is ook De wraak van Balthasar een pageturner die de lezer al na de laatste bladzijde doet uitkijken naar een volgende publicatie van deze succesvolle schrijver.

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Leesadvies voor jongeren

Willem van Oranje, de stichter van ons koningshuis, is vermoord in 1584. Dat is best lang geleden, maar de moord is nu de aanleiding voor een serie wrede moorden in het zo rustieke stadje Delft.

Titel: De wraak van Balthasar
Uitgever(s): HarperCollins
ISBN: 9789402716092
ISBN E-Book: 9789402772814
Categorie(ën): Populaire Fictie & Sport, Thrillers & Spanning
Trefwoorden: Nederlandstalige Thriller, Willem van Oranje, Seriemoordenaar, Historische Thriller, Nederlandse Thriller, Historie, Delft, Seriemoord

Meer recensies van Guido Goedgezelschap