Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een fascinerende sfeertekening van de Japanse cultuur

Guido Huisintveld 22 januari 2006

Japanners worden in strips en films (Manga, Anime) soms heftig geconfronteerd met grof geweld. Rondvliegende lichaamsdelen, verkrachtingen, liters rondspattend bloed, ze kicken erop. Daarnaast bestaat er bij ons westerlingen ook het beeld van strakke discipline, hoge arbeids-ethiek, ingehouden emoties en een overheersende (high-tech) consumptiemaatschappij. Het is goed deze beperkte wetenschap in het achterhoofd te houden tijdens het lezen van De Nachtploeg van Natsuo Kirino. Doe je dat namelijk niet en probeer je het verhaal naar westerse maatstaven te vertalen, dan werkt het niet helemaal en kunnen bepaalde dialogen abusievelijk licht hilarisch overkomen.

De Nachtploeg dient echter veel serieuzer genomen te worden dan de gemiddelde thriller/horror-B-film van Japanse oorsprong, die de laatste jaren ook hier in het westen aan populariteit wint. Auteur Natsuo Kirino is een gevierd misdaadauteur en heeft dit boek geschreven in 1997. Het is tot op heden haar enige boek dat is vertaald in het Engels en het is bewonderenswaardig dat uitgeverij Sijthoff het in 2005 ook in het Nederlands heeft vertaald. In Japan is het boek reeds verfilmd en als gevolg van eerdergenoemde populariteit is een Amerikaanse remake gepland. Zoals zo vaak het geval is, zal het boek beter zijn dan de film.

Natsuo Kirino beschrijft in een beklemmende sfeer de relatie tussen vier vrouwen die in nachtdienst achter de lopende band staan en hun uitzicht op een betere toekomst hebben verloren. Wanneer één van hen ten einde raad haar man wurgt, ontstaat er een sneeuwbal-effect dat niet meer te stoppen is. De onderlinge vriendschap blijkt zeer breekbaar en het is boeiend te lezen hoe elk personage op haar eigen wijze daarmee omgaat. Op twee derde van het boek krijgt het verhaal een lugubere wending en dendert af op een spectaculaire climax.

Het vereist een minimaal inbeeldingsvermogen in de Japanse denkwereld om te kunnen genieten van deze superspannende thriller, die nergens ontspoort, maar zelfs doorraast in je hoofd, wanneer je het uitgelezen hebt. Daarnaast is het boek een fascinerende sfeertekening van de Japanse cultuur met zijn bijzondere emotionele relaties en gewelddadige uitbarstingen. Zonder meer een knappe prestatie.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guido Huisintveld

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur