Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verhulst in de rol van Schriftgeleerde

Guy Doms 10 december 2015 Hebban Recensent

De helaasheid der dingen betekende in 2006 zijn grote doorbraak. Velen houden van zijn romans zoals Godverdomse dagen op een godverdomse bol en De laatkomer.

Het is eens wat anders, de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst (1972) dit keer in de rol van ‘Schriftgeleerde’. Onvervaard durft hij het aan om de vijf eerste Bijbelboeken te hervertellen. Uiteraard geïnterpreteerd en weergegeven op een bijzonder persoonlijke wijze. In zijn roman Bloedboek herschrijft Verhulst het Oude Testament, waarin hij zijn visie weergeeft op de oudste vertellingen van de mensheid. Zoals de titel het zelf al aangeeft: bloed zal er vloeien, misschien wel meer dan je lief is.

Een fragmentarisch verhaal, waarbij Mijn Veldtocht, het tweede deel uit dit boek, het niveau van deze roman weet op te krikken. De persoon van Mozes in de ik-vorm staat centraal. Stilistisch behoort Dimitri Verhulst tot de absolute top in ons taalgebied. Hij plaatst de Bijbel, en vooral de figuur van God in een ander daglicht. Snoeihard, dan weer spottend of grof profileert de auteur zich als een devoot man, nou ja: devoot? Hij kruipt in de huid van een ‘Schriftgeleerde’ die zijn lezers vooral onderhoudt met zijn vertellingen. Hij schildert God eerder af als een fascist en duidt de echte Schriftgeleerden aan als de ware schuldigen. Jammer dat het eerste deel SOAP, trouwens een erg geschikte ondertitel, enige diepgang mist. In een rotvaart schuurt Verhulst door het Oude Testament heen. Je kan je dan wel afvragen of Verhulst wel degelijk voldoende kennis heeft van de context van dit oude boek, één ding is wel erg zeker: de Bijbel intrigeert hem. In een opvallend Vlaams taalgebruik, voorzien van godvergeten woorden, krijgt de lezer een stevige portie bijbels amusement op zijn bord. “Haar kant van de matras was zelfs nog wat warm toen hij zijn vrouw zaliger schijnbaar al vergeten was, en hij een ander in zijn armen nam: Ketura, met wie  het zo productief rollebollen was dat zij hem nog zes kleine pagadders gaf. Smulpaap die hij werd bezwangerde hij op zijn oude dag nog een aantal bijvrouwen bovendien.”

Van het Aards Paradijs naar de Tien Geboden, een grote stap voor alle christenen, een bijzonder korte reis voor deze auteur. Hij beschouwt de Bijbel zeker niet als een hoogstaand literair meesterwerk; Bloedboek is dit ook niet.

In Vlaanderen spreekt men over ‘God en klein Pierke’. Wel, God is en blijft God; Dimitri Verhulst is echter geen klein Pierke. Zijn roman is goed voor een aantal uurtjes dolkomisch leesplezier, waarin je op een originele wijze opnieuw kennis kunt maken met het werk van de Schriftgeleerden. Maar neem dit boek en Verhulst zelf vooral niet te ernstig!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur