Met vraagtekens beladen whiteboard
Countdown is deel twee in 'Cold case', een Scandinavische misdaadserie, waarin de Zweedse auteur Tina Frennstedt (1969) helemaal los kan gaan. Ze maakt handig gebruik van haar praktische ervaringen, eerder opgedaan als misdaadjournalist.
Twee oktober 2004; een provinciale weg net buiten Ystad. Het regent die avond, wanneer de jonge getalenteerde pianist Max op een wreedaardige manier om het leven komt. Wat volgt is een mysterieuze moordzaak die maar niet opgehelderd geraakt.
Vijftien jaar later, op Goede Vrijdag 2019, vindt men nabij een verlichte vuurtoren het lijk van een omstreden kunstenares. Het op de plaats delict gevonden bewijsmateriaal houdt misschien wel verband met de onopgehelderde misdaad op Max. Werk aan de winkel voor rechercheur Tess Hjalmarsson en collega Marie Erling. Beide dames maken deel uit van het vermaarde coldcaseteam in Malmö. De klok tikt ongenadig verder; de hoofdcommissaris wil immers de CC-afdeling stilleggen binnen een drietal weken. De aftelprocedure kan beginnen.
‘Het snot liep uit haar neus terwijl ze op het in de mist gehulde veld zat en naar eventuele geluiden luisterde, maar ze hoorde alleen haar eigen hijgende ademhaling. Toch voelde ze dat er iemand was, maar een paar meter bij haar vandaan.’
Tina Frennstedt levert een attractief en boeiend misdaadverhaal af, vertaald door Corry van Bree, waarbij het heden en verleden elkaar afwisselen.
De meeste aandacht gaat naar het op een professionele wijze samenstellen van een gecompliceerde puzzel. In de ijdele hoop om de moordenaar tijdig in te rekenen, komt het coldcaseteam van Tess onder een immens hoge druk te staan. Dit wordt excellent weergegeven en uitgewerkt door Frennstedt. Tevens schetst ze haar belangrijkste personages als echte mensen van vlees en bloed. Een knap contrast vormt zich tussen ‘supersmeris’ Tess en haar heetgebakerde rechterhand Marie; twee van de drie belangrijkste speurneuzen. Dat er bijgevolg dieper wordt ingegaan op de persoonlijke levenssfeer van sommige karakters, betekent evenwel dat de spanning af en toe wegebt. Geen nood, die laatste keert telkens heel snel terug en laait hoog op richting ontknoping. Lundberg, het oudste lid van de equipe, worstelt nog altijd met een belangrijke blunder uit het verleden. De Deense profiler Carsten Morris, die hulp komt bieden in Malmö, kampt constant met zijn demonen. Het zijn allemaal intrigerende heerschappen die je als lezer behoorlijk goed leert kennen.
‘Cold case: Countdown heeft meerdere overeenkomsten met de onopgeloste moord op Niklas Elmberg aan de rand van Lund in 1991.’ (Quote uit het dankwoord)
Kundig combineert de schrijfster het basisidee van deze thriller met haar eigen fantasie en vaardigheden. Dit alles zet ze neer in een toegankelijke taal die de leessnelheid flink bevordert.
Enige voorkennis is helemaal niet noodzakelijk; je belandt probleemloos middenin het gebeuren. Bloederige taferelen en geweld komen in het boek nauwelijks of helemaal niet voor. Een groot aantal potentiële verdachten dient zich aan. De zoektocht naar de dader en de reden waarom die persoon anderen ombrengt, domineren het geheel.
Het solide uitgewerkte plot vertoont nergens barsten.
Countdown is een met vraagtekens beladen whiteboard.
Reageer op deze recensie