Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Tweets houden immers geen kogels tegen

Guy Doms 11 januari 2018 Hebban Recensent

De Brits-Egyptische filmmaker Omar Robert Hamilton (1984) zet met zijn debuutroman De stad wint altijd een overweldigend verhaal neer. Een boek waarin de Arabische Lente uit 2011 en de daaropvolgende revolutie in het Egyptische Caïro – ook wel de Revolutie van 25 januari genoemd - het chaotische decor vormen. Pon Ruiter zorgt voor een ijzersterke vertaling uit het Engels.

Het duo Khalil en Mariam, geassisteerd door fotograaf Hafez, gaat de straat op tijdens de aanvangsfase van de opstand op het Tahrirplein. Khalil is een Amerikaanse Palestijn en een geboren wereldverbeteraar. Mariam is een Egyptische fanatieke actievoerster. Ze maken podcasts en brengen via hun website verslag uit van de plaatselijke demonstraties, opstanden en onlusten in Caïro.

“Een stenen rivier van bloed sleept zich door het asfalt van het Tahrir. Aan de oevers de rouwenden. De vlek van een wegglippend leven. Hij loopt er zwijgend langs. Het plein is leeg nu, donker en koud. Deze nieuwe veldslag heeft lang geduurd. Khalil volgt de bloedlijn, volgt de stenen die zorgvuldig langs deze nieuwe gewijde grens lopen.”


In De stad wint altijd wordt de agressie en haar gevolgen minutieus weergegeven. Het daarmee gepaard gaande bloed vloeit rijkelijk. Bijzonder accuraat en met een onverbiddelijke topsnelheid schetst Hamilton de gruwelen tijdens deze revolutie. Het is erg opvallend hoe dit keer een opstand aangewakkerd, gestimuleerd wordt door het internet en de sociale media. Hij beschrijft dit alles expliciet en met verve. Zoals het hoort voor een ervaren filmmaker, zo rapporteert de auteur de tragedie van deze vruchteloze revolutie op een beeldende wijze. De roman is dan wel behoorlijk ingewikkeld, toch word je als lezer geïndoctrineerd door de schrijver. Zodanig zelfs dat je al snel deel uitmaakt van de publieke massa van demonstranten tijdens de nachtelijke rellen. Je vecht mee tegen de lokale politiemacht. Tevens vergezel je de protagonisten tijdens hun acties en hoop je – zoals zoveel Egyptenaren - op een betere wereld. Een sprankje hoop in bange dagen.

Het verhaal is neergeschreven in een bijzonder hedendaags – en bij momenten bruut maar helemaal raak – proza. Omar Hamilton hanteert een opvallende stijl, waarbij de opmaak in dagboekvorm de tijdlijn van de snelle ontwikkelingen haarscherp volgt. Hij reconstrueert niet alleen een belangrijk stuk recente geschiedenis, tevens schrijft hij met de fragiele relatie tussen Khalil en Mariam een humane roman neer. Uiteraard is er constant een stevige politieke inslag aanwezig, waarbij het aftreden van president Mubarak zeker geen fait divers is. Ook speelt de Moslimbroederschap een voorname rol. Het boek, een overdonderend debuut toch wel, laat een overweldigende indruk na. Tweets houden immers geen kogels tegen…

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!