Sterk staaltje onderzoeksjournalistiek
Met De val van LeRoux levert de Amerikaanse Elaine Shannon een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek af. De auteur heeft zich gedurende vijf jaar verdiept in een gigantisch misdaaddossier. Tevens is ze constant in contact gebleven met de agenten (en zelfs de undercoveragenten) die LeRoux van dichtbij hebben gevolgd.
Hij ziet het levenslicht in Rhodesië (het huidige Zimbabwe) in 1972. Kort nadien wordt Paul Calder LeRoux geadopteerd en groeit hij op in een Zuid-Afrikaans mijnwerkersgezin. Later toont hij zich als een talentrijke internetspecialist en zakenman. Hij beseft dat het pad van de internationale misdaad nog veel meer geld en macht oplevert. Zo stort LeRoux zich bijvoorbeeld op de drugs-, wapen- en medicijnenhandel.
Om zichzelf en zijn rijk te beschermen, omringt hij zich met een aantal handlangers en een bende huursoldaten. Uiteindelijk staat hij aan het hoofd van een digitaal imperium, waarbij hij niet kijkt op een moord meer of minder. Elite-agenten van de DEA (Drug Enforcement Administration) zijn de jagers; LeRoux is het opgejaagd wild.
‘Op 26 september 2013 tegen zonsopgang waren zowel LeRoux’ knokploegen als methhandel ingestort, als de muren van een oude fabriek na een gecontroleerde ontploffing.’
Het boek begint met een stevig voorwoord van filmmaker (!) Michael Mann; aansluitend is de inleiding slechts een korte aanloop. Wat volgt is een indrukwekkende – maar wel complexe – reportage over een excentrieke ondernemer en te duchten misdadiger. Een imposante verschijning, met zijn 150 kilogram droog aan de haak. Je hoeft helemaal niets te missen van zijn ondergang.
Aanvankelijk raakt de lezer bedolven onder een torenhoog aantal karakters. Nadien neemt de spanning in elk geval toe; je belandt in een – ietwat te gedetailleerd wellicht – indrukwekkend true crime relaas. Halverwege het boek tref je, als een adempauze, een aantal mooie kleurenfoto’s aan. Achteraan prijkt een register met namen en benamingen, zo’n tien pagina’s lang. Erik de Vries heeft steeds de vinger aan de pols gehouden om de filmische taal van de schrijfster in een heldere vertaling weer te geven.
‘Paul Calder LeRoux is voor dit boek niet geïnterviewd. Hij zit veilig opgesloten in een federale gevangenis, heeft een aantal zaken toegegeven en heeft getuigd tegen de mensen die voor hem hebben gemoord, wapens en drugs hebben gesmokkeld en andere misdrijven hebben begaan. Ik heb herhaaldelijk interviewverzoeken ingediend, die echter niet zijn gehonoreerd.’
Toch blijft het jammer dat Shannon er niet in geslaagd is deze delinquent onder vier ogen te spreken. Ze heeft nochtans haar uiterste best gedaan. De val van LeRoux is een grondig uitgewerkt verslag van het leven van een geniale computerprogrammeur, die uitgroeit tot een van de meest beruchte criminelen van deze eeuw.
Reageer op deze recensie