Enigma's mondjesmaat ontsluierd
Het meisje onder de boom is het tiende deel uit de 'Louise Rick'-serie; tevens is het boek een eerste deel van een nieuwe trilogie. De thriller, geschreven door de Deense Sara Blædel (1964) en vertaald door Femke Muller en Maaike van Hassel, leent zich prima tot het lezen ervan zonder enige voorkennis.
Haar nieuwe functie als hoofd van de afdeling Moordzaken bij de Kopenhaagse politie moet nog even wachten. Louise Rick is op reis rond de wereld met haar gezin. Wanneer ze verneemt dat broer Mikkel een zelfmoordpoging heeft ondernomen, keert Louise onverwijld huiswaarts. Nadat zijn vrouw Trine hem en de kinderen reeds voor de tweede keer heeft laten zitten, kan Mikkel het leven niet langer aan. Louise verneemt dat haar schoonzus spoorloos is; terwijl broerlief het stempel krijgt van hoofdverdachte. Wat heeft de verdwijning van de vrouw gemeen met die van de toenmalig veertienjarige Susan Dahlgaard? Susan is tijdens een schoolreis op het eiland Bornholm in 1995 in het niets opgegaan. Net zoals Louise, mengt journaliste en vriendin Camilla Lind zich eveneens in het opsporingsonderzoek.
‘Opnieuw sloot ze haar ogen; ze voelde de grond onder zich draaien en viel in slaap. Totdat er buiten een harde klap klonk en ze nog verder ineen dook. Toen werd alles zwart. Zwart en nog benauwder.’
De proloog is alleszins prikkelend en raadselachtig. Wat hierna volgt is een gewiekst uitgewerkte plot, waarin het heden en verleden - alsook de elkaar afwisselende perspectieven - de lezer dwingen tot constante alertheid. Kundig koppelt de schrijfster de cold case aan een zelfmoord en een nieuwe verdwijningszaak.
Sara Blædel is dyslectisch; ze zet evenwel een knap geschreven misdaadverhaal neer. Qua taalgebruik vallen geen opmerkelijke fouten of onduidelijkheden te bespeuren. Puur en onderhoudend leesplezier verzekerd.
De auteur schotelt de lezer geen extraordinair verhaal voor, nochtans slaagt ze erin te blijven boeien. In Het meisje onder de boom voert ze speurneus Louise Rick eerder op als een uitermate bezorgd familielid. Daartegenover is het vooral verslaggever Camilla Lind die zich in een eerste fase fanatiek gooit op het onderzoek.
‘Ze was weggegaan bij de afdeling Opsporing om hoofd te worden van de afdeling Moordzaken Kopenhagen, maar op dit moment was ze niet eens in staat om haar eigen problemen op te lossen.’
De focus ligt niet zozeer op de onvervalste spanning; die neemt pas goed toe richting ontknoping. Blædel concentreert zich bovenal op wat er gebeurd is in 1995. Tevens graaft ze diep in de ziel van de prominente personages, die als levensechte mensen zijn neergezet. In het bijzonder Louise en Camilla geven je toegang tot hun persoonlijke levenssfeer.
Wie is Louise Rick? Op deze vraag krijg je deels een toereikend antwoord; door middel van fundamentele informatie, afkomstig uit de vorige boekdelen. Topics zoals leed, trauma’s, angstgevoel en vergeldingsdrang, komen voorbij en laten je niet onberoerd.
Hoe komt het dat het meisje onder die boom ligt? Leven de vermisten nog? Wie en waarom?
Mondjesmaat worden de enigma’s ontsluierd.
Reageer op deze recensie