Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ontpopt Silva zich als helderziende of als topspion?

Guy Doms 29 november 2017 Hebban Recensent

In de Lage Landen klinkt zijn naam (nog) niet als een felbegeerde thrillerklok… De boeken van de Amerikaanse Daniel Silva (1960) verkopen echter wel in dertig landen. Zijn ervaringen en belevenissen als journalist en correspondent in het Midden-Oosten komen hem erg goed van pas. Zeker tijdens het schrijven van verhalen over internationale complotten en spionage. Intussen is Het zwarte gif al zijn zestiende thriller met de Israëlische internationale spion, moordenaar en tevens kunstrestaurateur Gabriel Allon in een prominente rol. Toch kan dit nieuwe deel perfect worden gelezen als een losstaand verhaal.

De schrijver zag het allemaal voor zich, in zijn fantasierijke brein; nadien gebeurde het ook werkelijk: de verschrikkelijke aanslagen in Parijs en Brussel. De gruwelijke realiteit heeft de fictie overdonderd, dus. In het boek komt kort na de terreur in de Franse Lichtstad eveneens Amsterdam aan de beurt. De jacht op de terroristen wordt geopend, waarbij de grote held Gabriel Allon op zijn eigen wijze uitvist wie er achter de aanslagen zit: Saladin, een eerder onbekende aanslagpleger. De pientere jager Gabriel zet zijn geheime wapen in: Natalie, een jonge arts. Ze probeert een vaste stek te bemachtigen in Saladins organisatie. Gabriel moet erover waken dat Natalie het nog navertellen kan, later.

De auteur laat er geen gras over groeien en valt meteen met de deur in huis. Toch schakelt hij plots over naar het schetsen van zijn karakters. Ook zet hij de grote lijnen uit van de huidige situatie in het Midden-Oosten. Dit duurt wel even en het brengt je lezershoofd wellicht even in verwarring. Een langgerekt moment van opperste concentratie en vanaf dan staat er geen enkele rem op het leesplezier. Geleidelijk aan voert de auteur de druk op de ketel op, totdat de spanning uit elkaar spat en de pure actie gaat domineren. Er worden in Het zwarte gif heel wat locaties aangedaan: Parijs, Beiroet, Israël, Amsterdam, Jordanië, de Verenigde Staten… Te veel om allemaal op te noemen. Deze thriller bevat een meeslepend verhaal met een mondiaal karakter, waarbij de schrijver aantoont dat terrorisme overal toeslaat.

'Plotseling brak de hemel open en maakte een hoosbui dat de voetgangers op M Street haastig dekking zochten. Gabriel bleef even naar ze staan kijken, maar in zijn gedachten vluchtten ze voor iets anders: mannen met lang haar en een baard, hun achternamen afgeleid van de plaats waar ze vandaan kwamen. Een SUV die aan de stoeprand stopte, bracht hem weer terug in de werkelijkheid.' 


Gaaf vertaalwerk van Angela Knotter!

De ervaren auteur gaat nooit in overdrive en houdt zijn erg bevattelijke stijl en aantrekkelijke taal constant aan. De nog steeds brandende actualiteit geeft dit imposante verhaal nog een extra steun in de rug. Terreur en IS zijn jammer genoeg uitgegroeid tot dagelijkse kost. Een thriller met een hoog spionagegehalte, waarin politieke intriges nooit ver uit de buurt zijn. Met de ontknoping van het boek verzekert de Amerikaanse bestsellerauteur zich meer dan waarschijnlijk van nog een aantal verhalen met Gabriel Allon (in een nieuwe hoedanigheid, welteverstaan). Ontpopt Silva zich als helderziende of als topspion?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.