Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Realistisch tijdsbeeld, spetterende finale

Guy Doms 15 november 2013 Hebban Recensent

Onlangs verscheen Sluipweg, de derde thriller van Ingrid Oonincx. De auteur woont in Tilburg, maar is afkomstig uit het grensgebied tussen Nederland en België, tevens de locatie van het gebeuren in dit nieuwe boek.

‘The Magnificent Seven’: achter deze benaming gaat een clubje van zeven hechte jeugdvrienden schuil. December 1985: na een avondlijke uitstap van dit groepje gaat het fout, een verschrikkelijk ongeluk met dodelijke slachtoffers vindt plaats. Het clubje wordt uit elkaar gerukt en de overlevenden gaan elk hun eigen weg. Marcel beheert de boerderij van zijn overleden vader; Patrick, een arrogante patser, waagt zich als bordeelhouder en Gwen heeft een liefdeloos huwelijk met Richard. Tien jaar later ontmoeten de drie elkaar opnieuw tijdens de begrafenis van een overleden clublid, en nemen ze de draad van hun vriendschap weer op. Gwen, het hoofdpersonage, heeft het na al die tijd nog steeds erg moeilijk met wat er vroeger gebeurd is. Het is voor haar nog steeds een zware dobber om het leed te verwerken en het geheim uit haar jeugd een plaats te geven. Wraakgevoelens zullen uiteindelijk beslissen over leven en dood.

De psychologische thriller Sluipweg  ligt qua schrijfstijl zeer duidelijk in het verlengde van Nickname  en Botsing, de eerste twee boeken van Ingrid Oonincx. Door haar selectieve woordkeuze en directe, doelgerichte vertelwijze is deze thriller geen dikke pil geworden, want kort maar krachtig voert de boventoon. Enige opsmuk om het verhaal aan te dikken past duidelijk niet in het plaatje van deze auteur. Na een eerder trage start, die eerder lijkt op een YA-roman, bouwt Oonincx echter de spanning stap voor stap op. Het verloop van deze thriller is volledig opgetekend in functie van een ontluisterende ontknoping. Je wordt als lezer uiteindelijk beloond met een spetterende finale.

Het tijdsbeeld van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw wordt realistisch weergegeven. In Sluipweg  toont Ingrid haar passie voor muziek door een verwijzing naar het nummer ‘Hurt’ van Johnny Cash en ‘The Magnificent Seven', een song van de punkband The Clash. Waarschijnlijk heeft Ingrid Oonincx dit boek vanuit haar eigen comfortzone geschreven, en dat leverde levensechte personages op. Ook de locatie is gebaseerd op de regio waar de auteur het grootste gedeelte van haar kindertijd heeft doorgebracht. Ze leidt je als een ervaren gids doorheen de grensstreek en het verhaal, ze bepaalt zelf het tempo. Flashbacks zorgen voor wat afwisseling en verklaring voor wat er vroeger precies gebeurd is. Hoofdpersonage Gwen, waar de auteur zich ongetwijfeld verwant mee voelt, smeekt om de sympathie van de lezers. Gwen verpersoonlijkt de broosheid, de angst en het schuldgevoel, maar compenseert dit door haar ongebreidelde vechtlust en doorzettingsvermogen. Het karakter van Marcel, die toch ook een belangrijke rol speelt, komt niet echt uit de verf. De auteur geeft evenwel op sublieme wijze weer hoe de jeugddromen van een groepje jongeren aan diggelen worden geslagen en zorgt er tevens voor dat het verhaal uitmondt in een sprankelende apotheose.

Als schrijfster heeft Ingrid Oonincx ongetwijfeld nog een groeimarge, maar dat neemt niet weg dat ze na Sluipweg  haar plaats in het lijstje van interessante Nederlandse thrillerauteurs aan het innemen is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur