Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Somberman, de antipode van Campert

Guy Doms 17 juni 2016 Hebban Recensent

Remco Campert (1929) is een levend monument. Deze kranige krijger kan het niet laten; hij moet en zal dan ook elke dag schrijven. Dit doet hij nog steeds, ondanks zijn fraaie leeftijd, tussen twee en vijf uur in de namiddag. Hij schrijft zich als het ware ‘naar de dood toe’. Campert houdt vooral van poëzie; indien nodig zou hij stoppen met het schrijven van zijn columns. De auteur kreeg in 2015 de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied.

Onlangs bracht De Bezige Bij een bundel columns uit, die eerder wekelijks in de Volkskrant verschenen tussen juni 2014 en 10 maart 2016. In totaal 84 korte verhalen over zijn beschermeling Somberman met de gepaste titel Somberman op drift. Deze sombere man is werkelijk de antipode van zijn schepper Campert. Moppert hij niet, dan is hij ongetwijfeld erg ongerust als alles loopt zoals het hoort. Daar houdt Somberman niet van. Dit personage of typetje bestaat al sinds 1985, toen de auteur het jaarlijkse Boekenweekgeschenk schreef.

“Het is een dag waarop Somberman het wel ziet zitten. Dat komt niet vaak voor in zijn leven, maar de dag begon goed. Eerst die glijpartij in de badkamer waarbij hij pijnlijk op zijn stuitje terechtkwam, daarna bij het openmaken van zijn post de herhaalde aanmaning van de belasting, gevolgd door het op straat in botsing komen met een roekeloze skateboarder, wat hem een gekwetst scheenbeen bezorgde. Wie weet wat de dag hem verder nog brengen zal. Dan begint het mis te lopen. De zon schijnt bijvoorbeeld.” In een messcherpe waarneming typeert Campert zijn geesteskind. De auteur schrijft hier over de kleine dingen uit het dagelijkse leven van zijn hoofdpersonage. Met zin voor humor, maar ook met een bijzonder kritische blik. Precies alsof Somberman echt niet gelukkig mag zijn.

In 84 aangename en attractieve columns schetst Remco Campert - op een speelse en grappige wijze - de dagelijkse beslommeringen van de heer Somberman. Het typetje moppert er flink op los. Hoe ongelukkiger hij is, hoe beter hij zich voelt. Het boekje wordt ook nog eens extra opgevrolijkt met 19 toepasselijke tekeningen van cartoonist en striptekenaar Stefan Verwey (1946). Een lust voor het lezersoog. In een van deze tekeningen wordt duidelijk uitgebeeld hoe gevat Somberman reageert als hij tijdens een signeersessie geen enkel boek verkoopt: “Dik tevreden!”

Een stevige glimlach vergezelt je tijdens het lezen. In elk spitsvondig stukje bevindt Somberman zich in een andere situatie, of heeft hij andere gedachten. Zijn humeur staat steeds centraal. Hoe meer hij bromt, hoe vrolijker je ervan wordt! Somberman op drift, of de niet-aflatende strijd tegen het gelukkig zijn.

Toch maar eindigen met een ernstig fragment, geschreven door Campert: “Pas als je je laatste woord hebt gesproken is de rest silence. De dood volmaakt het gedicht.” (uit de column Poëzie van de Volkskrant, 30 mei 2015)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur