Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Somberman, de antipode van Campert

Guy Doms 17 juni 2016 Hebban Recensent

Remco Campert (1929) is een levend monument. Deze kranige krijger kan het niet laten; hij moet en zal dan ook elke dag schrijven. Dit doet hij nog steeds, ondanks zijn fraaie leeftijd, tussen twee en vijf uur in de namiddag. Hij schrijft zich als het ware ‘naar de dood toe’. Campert houdt vooral van poëzie; indien nodig zou hij stoppen met het schrijven van zijn columns. De auteur kreeg in 2015 de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied.

Onlangs bracht De Bezige Bij een bundel columns uit, die eerder wekelijks in de Volkskrant verschenen tussen juni 2014 en 10 maart 2016. In totaal 84 korte verhalen over zijn beschermeling Somberman met de gepaste titel Somberman op drift. Deze sombere man is werkelijk de antipode van zijn schepper Campert. Moppert hij niet, dan is hij ongetwijfeld erg ongerust als alles loopt zoals het hoort. Daar houdt Somberman niet van. Dit personage of typetje bestaat al sinds 1985, toen de auteur het jaarlijkse Boekenweekgeschenk schreef.

“Het is een dag waarop Somberman het wel ziet zitten. Dat komt niet vaak voor in zijn leven, maar de dag begon goed. Eerst die glijpartij in de badkamer waarbij hij pijnlijk op zijn stuitje terechtkwam, daarna bij het openmaken van zijn post de herhaalde aanmaning van de belasting, gevolgd door het op straat in botsing komen met een roekeloze skateboarder, wat hem een gekwetst scheenbeen bezorgde. Wie weet wat de dag hem verder nog brengen zal. Dan begint het mis te lopen. De zon schijnt bijvoorbeeld.” In een messcherpe waarneming typeert Campert zijn geesteskind. De auteur schrijft hier over de kleine dingen uit het dagelijkse leven van zijn hoofdpersonage. Met zin voor humor, maar ook met een bijzonder kritische blik. Precies alsof Somberman echt niet gelukkig mag zijn.

In 84 aangename en attractieve columns schetst Remco Campert - op een speelse en grappige wijze - de dagelijkse beslommeringen van de heer Somberman. Het typetje moppert er flink op los. Hoe ongelukkiger hij is, hoe beter hij zich voelt. Het boekje wordt ook nog eens extra opgevrolijkt met 19 toepasselijke tekeningen van cartoonist en striptekenaar Stefan Verwey (1946). Een lust voor het lezersoog. In een van deze tekeningen wordt duidelijk uitgebeeld hoe gevat Somberman reageert als hij tijdens een signeersessie geen enkel boek verkoopt: “Dik tevreden!”

Een stevige glimlach vergezelt je tijdens het lezen. In elk spitsvondig stukje bevindt Somberman zich in een andere situatie, of heeft hij andere gedachten. Zijn humeur staat steeds centraal. Hoe meer hij bromt, hoe vrolijker je ervan wordt! Somberman op drift, of de niet-aflatende strijd tegen het gelukkig zijn.

Toch maar eindigen met een ernstig fragment, geschreven door Campert: “Pas als je je laatste woord hebt gesproken is de rest silence. De dood volmaakt het gedicht.” (uit de column Poëzie van de Volkskrant, 30 mei 2015)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!