Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zomers getinte afsluiting van deze gevarieerde reeks

Guy Doms 10 juli 2017 Hebban Recensent

Zomer, het vierde en tevens laatste deel uit de reeks 'De vier seizoenen', is ook het meest volumineuze van het kwartet. Het boek sluit harmonieus aan bij de vorige seizoenen: eerst een vertelling over dagelijkse gewoontes, objecten en dieren, afgewisseld door fragmenten uit het persoonlijke dagboek van de Noorse meesterverteller Karl Ove Knausgård (1968). Hij observeert de dingen en staat – soms zelfs vol verwondering - even stil bij lieveheersbeestjes, regenwormen en andere flora. Ook objecten zoals kleren, eieren en mixers worden in een spontane bui beschreven. Intelligentie en flauwvallen zijn dan weer slechts twee van de fenomenen die aan bod komen. De belevenissen van de schrijver en zijn gezin worden in dagboekvorm weergegeven; dit keer afgetekend tegen het heersende zomerseizoen.

“Wanneer haar ‘ik’ in de volgende zin die van mij overneemt, zit ze aan haar tafel in de woonkamer van haar appartement in Malmö, de zon is aan het ondergaan, en ze schrijft aan haar man over wat er die dag is gebeurd, over de journalist die had aangeklopt en die haar wilde interviewen, en over alle herinneringen die dat bij haar oproept…”


Op deze manier gaat zijn roman naadloos over van een dagboekgedeelte naar een vertelling over Johanne, een Oostenrijkse dame die haar familie in de steek laat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft er immers voor gekozen om voortaan haar leven verder te zetten met Alexander, een Oostenrijkse soldaat. Hier worden feiten en fictie met elkaar vermengd, precies alsof het een evidentie is. Vakmanschap, dus.

De kleine Anne, pas twee jaar oud en de jongste telg uit het Knausgård nest, is ook dit keer weer een bijzondere aantrekkingspool. De schrijver mijmert of spreekt zijn verlangens uit, terwijl hij met zijn jonge dochter onderweg is met de auto. Deze teksten zijn ogenschijnlijk op een totaal ongedwongen manier tot stand gekomen. Lezers die reeds vertrouwd zijn met het werk van deze Noorse auteur, zullen ongetwijfeld - soms ook sluimerend – de aanwezigheid van Karl Ove Knausgårds vader opmerken. Toch weer zijn vader die een rol opeist… al dan niet discreet. Laatstgenoemde was een beangstigende man voor zijn kinderen, dus ook voor Karl Ove. Hij wordt bijna 50 en draagt dit fenomeen nog steeds duidelijk met zich mee. 

De sublieme aquarellen van kunstenaar Anselm Kiefer illustreren het boek en maken er een echt kleurrijk en fleurig kunstwerkje van. Een zomers getinte afsluiting van deze gevarieerde reeks.

Zomer werd niet uit het Noors vertaald door Marin Mars, die de vertaling van de vorige delen voor haar rekening nam. Het duo vertalers Sofie Maertens en Maud Jenje heeft deze taak heel keurig volbracht.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur