Heerlijke feelgood met diepgang

Habon 09 december 2024
De Eeuwige Jaaknikker is het eerste deel in de serie Lessen in de liefde en een geweldige start van een reeks die draait om vriendschap, liefde en jezelf leren waarderen. Fiona is een echte pleaser. Ze zegt overal ‘ja’ op, of ze het nu wil of niet, en cijfert zichzelf compleet weg. Totdat ze Pim ontmoet, een jongen die zegt wat hij denkt en Fiona uitdaagt hetzelfde te doen.

Fiona is een fantastisch personage. Haar struggles – geen nee durven zeggen en anderen altijd tevreden willen houden – zijn zo herkenbaar. Ik denk dat iedereen zich wel een beetje in haar kan vinden.
En dan hebben we Gijs. Wat een ongelooflijke klootzak. Echt, ik heb me zelden zo aan een personage geïrriteerd. Maar eerlijk is eerlijk, dat maakt het moment waarop hij zijn verdiende loon krijgt des te bevredigender. Pim is gelukkig het tegenovergestelde. Hij is lief, vriendelijk en precies wat Fiona nodig heeft. Hun interacties zijn leuk om te lezen en je merkt meteen hoe goed ze elkaar aanvullen.

Wat ik ook tof vond, is de vriendengroep in dit boek. Vooral Iris viel me op omdat ze slechthorend is. Het is zo fijn om personages te zien met een beperking die echt een rol van betekenis spelen. Voor mij, als slechtziende, voelt dat extra speciaal. Het maakt je toch bewuster van hoe iedereen anders door het leven gaat, en ik hoop dat Jade Iris’ verhaal goed en realistisch neerzet in het volgende boek.

De schrijfstijl van Jade Vening is heerlijk luchtig met veel humor. Het deed me denken aan Lisette Jonkman, maar dan net een tikje serieuzer. Het is vrolijk, maar er zit genoeg diepgang in om je echt te raken. Oh, en voor de niet-spice-lezers: er zitten wat expliciete scènes in. Ik heb die zelf overgeslagen, maar miste daardoor niks van het verhaal.

De Eeuwige Jaaknikker is een heerlijk feelgoodboek waar ik volop van heb genoten. Het heeft humor, echte personages en een fijne boodschap. Ik geef het vijf sterren en kan niet wachten op het volgende deel!

Meer recensies van Habon