Meester Leonie - Leonie Van Der Grinten

HannaBongaers 03 januari 2025
3,5 sterren

In ‘Meester Leonie’ geeft Leonie Van Der Grinten je mee in haar leven als strafrechtadvocaat. Ik luisterde naar het luisterboek, ingesproken door Leonie zelf.

Leonie vertelt je over heel wat aspecten van haar leven als strafrechtadvocaat, over haar eerste snuffelstage tot aan het starten van haar eigen kantoor. Ze legt helder uit waarom ze ervoor kiest om enkel verdachten bij te staan, hoe ze omgaat met kwetsbare cliënten, waarom advocaten niet op zoek zijn naar de waarheid, wat levenslang precies inhoudt, hoe het zit met vormfouten, waarom zwaarder straffen niet noodzakelijk beter is en nog veel meer. Haar doel is om het strafrecht en de burger dichter bij elkaar te brengen, en met haar vlotte schrijfstijl, korte hoofdstukken en de interessante anekdotes uit haar werk slaagt ze daar volgens mij goed in.

Het boek bevatte voor mij persoonlijk niet heel veel nieuwe informatie (ik kreeg tijdens mijn opleiding ook al wat vakken in het recht), maar vond het toch nog steeds een interessant en vermakelijk boek. Het is dus voornamelijk een aanrader voor iedereen voor wie de strafrechtwereld nog volledig nieuw is, misschien iets minder voor personen die hier al meer in thuis zijn en op zoek zijn naar verdieping.

Als ik dan toch even een puntje van kritiek mag geven: er was één uitspraak waar ik me erg aan stoorde. Leonie geeft aan zichzelf geen feminist te willen noemen. Dat strookt voor mij niet met de waarden die ze in dit boek naar voren wil laten komen, heel jammer.

Meer recensies van HannaBongaers