Prachtig verhaal!
De bessenplukkers gaat over een warme familie inheemse mensen die in de zomer bessen plukt om een centje bij te verdienen. Ruthie en Joe zijn de twee jongste kinderen en de hoofdpersonages van het boek. Ruthie verdwijnt tijdens een van de zomers, als ze nog maar vier jaar is. Ze groeit op als Norma bij witte ouders die haar koste wat het kost willen thuis houden en beschermen uit angst om haar kwijt te geraken.
In het begin van het verhaal verdwijnt Ruthie en als lezer groei je mee op met Joe en Norma en de gevolgen van deze wrede gebeurtenis. Je merkt hoe schuldig Joe zich voelt omdat hij de laatste was die haar zag en hoe zeer de familie haar mist, tot hij op zijn sterfbed ligt.
Norma groeit op in een koude thuis en merkt dat er iets niet klopt. Waarom zijn haar ouders zo streng? Waarom heeft ze een donkerdere huid? Ze krijgt wel veel liefde en steun van haar tante June, die een relatie heeft met Alice, maar dit wordt nooit expliciet gezegd.
Ik werd erg gegrepen door het verhaal en vroeg mij dan ook constant af hoe anders het leven van Joe en Ruthie gelopen zou zijn als ze niet verdwijnen was. De vooroordelen over en discriminatie van inheemse bevolking door de maatschappij komt ook vaak naar voren. Het boek is vaak op een poëtische en bedachtzame manier geschreven.
Ik raad De bessenplukkers zeker aan! Ik ben nu benieuwd geworden naar de kortverhalenbundel van Amanda Peters.