James
James/Jim is een man die wil lezen, schrijven en bijleren en herenigd wil worden met zijn vrouw en dochter. Helaas is Jim ook een zwarte man geboren in de slavernij. Hij ontdekt dat hij verkocht zal worden en vlucht. Dit is het begin van zijn groot, meeslepend avontuur. Tijdens zijn vlucht probeert hij een manier te bedenken om herenigd te worden met zijn gezin. Hij gedraagt zich anders bij witte dan bij zwarte mensen, zoals alle slaven in het boek. James is hoe hij echt is, bij zwarte mensen, slim en belezen. Jim is de slaaf bij witte mensen, die anders praat en doet alsof hij niet kan lezen. Hij laat witte mensen hem uitlachen, speelt dom en doet er alles aan om hen tevreden te stellen. Zoals een van de kinderen in het boek zegt: “hoe fijner ze zich voelen, hoe veiliger zijn wij”.
Het boek leest zeer vlot en er gebeurt veel, ook hartverscheurende dingen. Als lezer leer je de gelaagdheid van slavernij en onderdrukking kennen. Alle witte mensen worden als slecht beschouwd, maar niet alle zwarte mensen worden daarom perse als goed gezien. Door het snelle tempo met veel dialoog kon ik mij iets minder inleven in de karakters. Ik vond de vrouwen in het boek ook niet goed uitgewerkt. Ofwel waren ze (witte) slavenhouders, werden ze seksueel misbruikt of waren ze de vrouw van, de dochter van.
"Als iemand de hel kent als zijn thuis, betekent terugkeren in de hel dan thuiskomen?"