God bestaat in zekere zin, en Hij bestaat ook niet…

Met zijn essay ‘God – Als eerste bijproduct van onze grote hersenen’, levert Coen Theelen een boek vol wezensvragen af. Wezensvragen die niet alleen hem, maar hoogstwaarschijnlijk velen mét hem al decenialang bezighouden. Vragen over God, taal, onze hersenen en wat ons onderscheid van andere diersoorten. Anders dan wat de titel doet vermoeden, is het dus zeker geen boek dat uitsluitend over religie gaat. ‘God’ is vooral een boek voor nieuwsgierige mensen; gelovig of niet.

Voor de auteur geldt dat veel van de in het boek voorkomende vragen, hem al vanaf de basisschool vergezellen. Niet allemaal overigens, want Theelen stelt zichzelf én zijn lezers ook vragen als wat AI met taal en onze hersenen doet en van AI was tijdens de lagere schooltijd van de schrijver nog geen sprake.
Theelen is niet alleen schrijver (hij heeft al diverse boeken op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen), maar zeker ook een denker. Hield hij zijn bevindingen en vragen eerder voor zichzelf en deelde die hooguit met zijn naaste omgeving, sinds 2016 betrekt hij daar, met groot genoegen, zijn lezers bij.

Het lijkt nu wellicht of ‘God’ één grote opsomming van vragen is, maar dat is natuurlijk niet het geval. Theelen weet vragen, stellingen, denkbeelden en feiten op een intelligente én boeiende wijze met elkaar te verweven. Daar waar feiten zich aandienen is dit boek informatief en leerzaam; daar waar de auteur stellingen poneert en vragen plaatst, zet het aan tot nadenken.

Overigens zou waarschijnlijk ieder ander in een dergelijk werk geneigd zijn vooral de eigen mening te ventileren en (ongemerkt) standpunten in te nemen; Theelen weet dat echter achterwege te laten, waarmee hij dus juist veroorzaakt dat je als lezer zélf gaat nadenken. Zo wordt, door het gehele boek heen God gezien als een hogere macht (in alle mogelijke vormen die de mens eraan hebben toegekend) en pas wanneer je deze boeiende essay vrijwel geheel hebt gelezen, kom je er achter hoe de auteur zelf over de materie denkt.

Heeft hij die mening wellicht gevormd tijdens het schrijven van deze ‘conversatie’ met zijn lezers? Dat zou een boeiende gedachte zijn…

Over de auteur
Coen Theelen (1957) schrijft sinds 2016 boeken; ‘God’ is zijn zesde. Theelen is geboren Limburger en woont in Beek. Eerder schreef hij ‘Droodle’, ‘Opgang’ en ‘Broor’.

Uitvoering
Uitgeverij CeTes
ISBN: 9789079608058
Paperback, 271 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, uitgever, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Meer recensies van Hanneke van de Water