Nep-echt: Pipi anno 2022, maar volstrekt uniek!

Hanneke van de Water 27 augustus 2022
Oetje is gelukkig. Ze heeft geen geld, geen vrienden en ze heeft nog nooit taartjes gegeten. Elke dag eet ze bonensoep of boerenkool en samen met de gestreepte kat Coentje en de wandelende tak Walbert woont ze in haar huis, Paleis. Paleis is in feite een armoedig huisje, althans, in de ogen van iedereen, behalve in de ogen van Oetje. Urenlang struint Oetje door het bos, ze droomt en leest heel veel boeken. Op enig moment hoort ze over de springwedstrijd, die wordt gehouden bij manege Malstal. Daar wil ze aan meedoen. Maar hoe dan, zonder pony?

“Arm kind, zei de slagersvrouw. ‘Heb je nog nooit een taartje gegeten?’ ‘Dat geeft niet, hoor,’ zei Oetje. ‘Wat ik niet ken, dat kan ik ook niet missen.’ ‘Als je eenmaal een taartje hebt geproefd wil je ze elke dag wel eten,’ zei slager Snijworst.”

Wat een verrukkelijk kinderboek is dit. Als volwassene denk je onmiddellijk terug aan vervlogen tijden met Pippi. Oetje is weliswaar volstrekt uniek, maar wat mij betreft hebben we hier de Pippi anno 2022 te pakken.
Bootsman hanteert een schrijfstijl die heel goed is afgestemd op haar doelgroep (kinderen van circa 7 tot 9 jaar). Luchtig, vrolijk en beeldend en haar personage -Oetje- is ontzettend leuk gevonden. Een eigenzinnig, stoer, fantasierijk, maar zeker ook heel lief meisje dat volkomen onbevangen in het leven staat. Ook de andere personages die Bootsman ten tonele laat verschijnen, zoals kat Coentje, Lieve Lievegoed en Thulia, zijn origineel en ondanks dat het leven dat Oetje leidt natuurlijk volstrekt onmogelijk zou zijn in het echte leven, heeft de auteur toch ook ongemerkt enkele levenslessen in ‘Nep-echt’ verwerkt.

“Uit naam van de burgemeester én haar man,’ riep de omroeper enthousiast. ‘Is de vierde prijs voor … Oetje!’ ‘Jaaaa!’ riep het publiek. ‘De vierde prijs is de vriendschapsprijs, omdat Oetje zo aardig was om Lieve te helpen.’ De omroeper kwam maar nauwelijks boven het gejuich uit.”

De vrolijke en aansprekende illustraties in het boek zijn door de auteur zelf gecreëerd en ondersteunen het verhaal, waardoor dit boek, met zijn harde kaft, voor kinderen helemaal leuk is om zelf te lezen, maar het voorlezen van dit boek aan kind of kleinkind zal ook voor elke volwassene een plezier zijn.
Kortom ‘Nep-echt’ is een heerlijk, uniek kinderboek!

De auteur
Hellen Bootsman schrijft en illustreert kinderboeken die ze in eigen beheer uitgeeft. In haar verhalen staan stoere, eigenwijze meisjes centraal. De personages zijn altijd krachtig én gevoelig, met een sterkte persoonlijkheid en bijzondere trekjes. Bootsman heeft inmiddels drie boeken geschreven: de reeks ‘Ridders Gezocht’ (‘De Nachtridder’ en ‘Sneeuwpaarden’) en nu, ‘Nep-echt’. Naast schrijven en illustreren werkt ze voor Biblionet Groningen, gemeente Midden -Groningen.

Uitvoering
Uitgeverij Riddersgezocht
ISBN: 9789082443837
Hardcover, 99 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer, copywriter en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Meer recensies van Hanneke van de Water