Een waargebeurd oorlogsverhaal

Hannie 26 april 2025
Catharina is het oudste kind van het gezin Brücker, geboren in 1917. Het joodse gezin woont in Rotterdam en leeft daar van het goedlopende kleermakersbedrijf. Maar de Joden krijgen het zwaar als WO II dichterbij komt. Verschillende keren redt Moses zichzelf en zijn gezin van deportatie, maar uiteindelijk worden er diverse gezinsleden opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd. Catharina, die zwanger is, komt terecht in Kamp Westerbork, waar haar zoon Clarence wordt geboren op 1 mei 1943. Door op te treden in het kampcabaret weet ze zichzelf lange tijd te redden van de gaskamers, maar toch belandt ze met haar zoon na enige tijd in Theresienstadt, waar ze overleeft. En dat gebeurde zoals ze zelf heeft aangegeven, op voorspraak van Eichmann.

Hoewel de titel doet vermoeden dat het verhaal voornamelijk gaat over Catharina, wordt tijdens het lezen duidelijk dat de geschiedenis van het hele gezin Brücker centraal staat. Via de zoon van Catharina heeft Frank Krake de familieverhalen kunnen optekenen en heel veel foto’s, documenten en schilderijen kunnen bestuderen. Het boek Catharina staat vol met afbeeldingen van alles wat hij verzameld heeft over deze familie. Afbeeldingen van persoonsbewijzen, opsporingsbevelen, brieven etc zijn door het hele boek heen opgenomen. Het geeft weer hoeveel voorstudie de auteur heeft gedaan om al deze details boven water te krijgen. De talrijke foto’s van alle leden van het gezin Brücker en mensen die ook een belangrijke rol spelen in dit boek, geven een waarheidsgetrouw beeld van de duistere oorlogsperiode.

Het verhaal over deze familie laat duidelijk zien hoeveel wilskracht, moed en veerkracht deze mensen gekend hebben. Frank Krake weet dat in een objectief verslag weer te geven. Maar tussen de regels door lees je over de pijn, de wanhoop en de onmenselijke behandeling die de Joden ten deel viel. Hun doorzettingsvermogen om te blijven leven, roept diep respect op. Onvoorstelbaar is dat ze in mensonterende omstandigheden toch nog kleine lichtpuntjes kunnen vinden om te blijven leven. Zelfs de hoop op bevrijding blijft aanwezig.

Catharina is een verslag van een joodse familie voor, tijdens en na WO II. Op indrukwekkende wijze weet Frank Krake je te boeien en daarom leest het boek als een aangrijpende roman, waarin weer overduidelijk blijkt hoe zinloos en hartverscheurend de jodenvervolging is geweest. Tegelijkertijd vroeg ik me af, hoe het mogelijk is dat er een groepering bestaat die ontkent dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Dit boek getuigt van al die misdaden, zeker door de geraadpleegde bronnen die achterin het boek vermeld staan. Een zorgvuldige studie van een zwarte periode uit onze geschiedenis. Dit mag nooit vergeten worden. Catharina is weer een getuigenis van die tijd die nog lang na het lezen blijft nazinderen.

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie