Met geld koop je geen geluk maar wel een goede fake

Hannie 13 november 2024
Ava Wong is de hoofdpersoon in Fake, zij is een Chinees-Amerikaanse vrouw. In het eerste deel van het boek leren we haar kennen, terwijl ze een bekentenis doet tegen rechercheur Murphy. Ze zit vast in een huwelijk dat uitgeblust is, ze heeft een zoontje dat haar leven tot een ware nachtmerrie maakt. Hij is al twee, maar kan nog niet praten en heeft ongecontroleerde driftbuien. Haar carrière zit ook op een dood spoor, ze heeft rechten gestudeerd. Dan duikt een studiegenoot op, Winnie Fang. Zij lijkt het gemaakt te hebben in haar leven en ze trekt Ava mee in haar (criminele) praktijken, juist in deze periode waarin Ava’s leven op losse schroeven staat. Langzamerhand krijg je een inkijkje in de wereld van Ava en de manier waarop Winnie haar gemanipuleerd heeft.

Het volgende hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van Winnie en dat belicht een totaal andere kant van het verhaal. Dat doet in eerste instantie verwarrend aan, maar het is zeker de moeite waard om door te lezen, omdat dan pas blijkt hoe ingenieus het boek in elkaar zit. Het is een originele vondst om op deze manier een verhaal te vertellen. Langzamerhand krijg je steeds meer bewondering voor de manier waarop de auteur dit opgebouwd heeft.

Het boek leest vlot, de stijl van Chen is levendig en we lezen een creatief verhaal. Ook krijg je op deze manier een inkijkje in de wereld van de namaaktassen, die in China geproduceerd worden onder niet ideale omstandigheden. De manier waarop beide vrouwen er hun geld mee verdienen, is heel uitgebreid geschreven. Het verhaal hangt aan elkaar van oplichting en verraad en als lezer vraag je je regelmatig af wie de waarheid spreekt en wie niet. Langzaam wordt naar de plot toegewerkt die verrassend overkomt.

Fake is een origineel verhaal met een creatieve opbouw, die boeit van het begin tot het einde, waarbij je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. En de verrassende ontknoping zorgt voor een bijzondere leeservaring.

Meer recensies zijn te lezen op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie