Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat is er gebeurd met Jowi?

Hannie 31 augustus 2024
Jowi (17 jaar) ligt in coma in het ziekenhuis. Op 22 maart is hij van een betonnen brug gevallen. De hulpdiensten waren gewaarschuwd door enkele van zijn vrienden. Niemand kent de ware toedracht en het wachten is op het moment dat Jowi ontwaakt.

Onder de brug kent twee verhaallijnen. De eerste speelt zich af op de avond van 22 maart, geschreven vanuit het perspectief van Jowi. Samen met wat vrienden brengen ze de avond door met veel drank en drugs. Ze spelen het spelletje truth or dare. Aan het eind van de avond ligt Jowi hevig bloedend onder de brug. Jowi was net hersteld van een depressie en over drie dagen zou hij weer naar school gaan. Op zijn hand staat het woord ‘sorry’ geschreven. Is er sprake van zelfmoord?

De andere verhaallijn speelt twaalf dagen later op 3 april. Die lijn is geschreven vanuit meerdere perspectieven: zijn vriendin Nika die die bewuste avond er niet bij was, het meisje Jülinde op wie hij plotseling hevig verliefd werd, enkele vrienden van hem, zijn moeder Annet en nog enkele anderen. Zo krijgen we het verhaal vanuit meerdere gezichtspunten voorgeschoteld. Voor de twee verhaallijnen zijn zelfs verschillende lettertypes gebruikt.

Onder de brug vertelt het verhaal van jongeren in de puberteit, die worstelen met hun zelfbeeld en de nieuwe fase van hun leven waarin ze terecht zijn gekomen, zoals seksualiteit en drank en drugs. Er wordt hevig mee geëxperimenteerd. Mede daardoor is de afloop van de avond van 22 maart in nevelen gehuld. Doordat er weinig gebeurt verder, voelt het geheel wat versnipperd aan. Maar hopelijk zullen jongeren veel herkennen uit hun eigen leefwereld.

De schrijfstijl van Evelien de Vlieger spreekt erg aan, mede door de veel gebruikte metaforen en de taal die feilloos past bij de jongeren. Heel langzaam wordt stukje bij beetje naar de ontknoping toegewerkt. Als lezer blijf je verschillende gedachtegangen nagaan. Pas helemaal op het eind wordt duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Het beeldende taalgebruik en de ontknoping zorgen ervoor dat je door blijft lezen.

Onder de brug is een boek voor young adults. Zij zullen in dit verhaal veel herkennen uit hun eigen leefwereld. Misschien dat dit een reden is in deze tijd van ontlezing om dit boek ter hand te nemen. Een promotiefilmpje op TikTok zou wonderen kunnen verrichten. En misschien is het voor docenten in het middelbaar onderwijs een optie dit boek op te nemen in de literatuurlijst.

Meer recensies zijn te lezen op indeboekenkast.com.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hannie