Universeel en actueel

Hannvanschendel 29 december 2024
In dit boek, dat me deed denken aan de dagboeken van Anaïs Nin, komt de lezer erg dichtbij de stem van de verteller, de schrijver N., die zich als lesbische intellectueel honderd jaar geleden in literaire en kunstzinnige kringen bevond in Parijs. Ze beschrijft hoe zij vanuit vrijheid seks heeft met verschillende vrouwen en heeft haar geluk gevonden bij M. Als hun vriendin L. op een dag scheidt van haar man en getroost moet worden, doen N. en M. dit samen. Tot verdriet en frustratie van N. gaan L. en M. er echter samen vandoor en plotseling heeft N., die hen bij elkaar heeft gebracht, geen rol meer in hun leven.

Dit gegeven lijkt simpel en verdrietig, maar de genuanceerde en filosofische manier waarop N.'s gevoelens in beeld worden gebracht, getuigt van een zeer volwassen en ruimdenkende manier van het leven leven.

De derde vrouw is een intiem verslag van universele gevoelens, ook in deze tijd, waarin polyamorie steeds openlijker bespreekbaar aan het worden is. Natalie Clifford Barney was haar tijd ver vooruit en heeft een daarnaast een voelbare emotionele voorsprong op vele hedendaagse beoefenaars van polyamorie.

Meer recensies van Hannvanschendel