recentie: Ik ga leven- Lale Gul, een mooi boek.
Lale Gül is een Nederlandse schrijfster van Turkse afkomst. Ze werd geboren in Amsterdam in 1997. Dit (bekendste) boek "Ik ga leven" werd in 2020 gepubliceerd en heeft veel aandacht gekregen. Ik heb gemerkt dat het boek een belangrijk gesprek op gang gebracht over vrijheid, religie en culturele verwachtingen. Ze heeft veel steun gekregen van lezers en andere schrijvers, en wordt nu beschouwd als een belangrijke stem in het literaire landschap. Lale Gül is ook een activist en voorvechter* van vrouwenrechten. Ze heeft zich uitgesproken tegen onderdrukking en genderongelijkheid binnen haar gemeenschap. Ze is ook actief op sociale media waar ze haar standpunten deelt en mensen aan het denken probeert te zetten. Ze heeft haar middelbare schoolopleiding afgerond in Amsterdam en heeft ook Nederlands gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
*ze pleit er voor
Samenvatting:
‘ik ga leven’ is een autobiografie waarin Gul haar eigen ervaringen en persoonlijke reis beschrijft, inclusief haar relatie met de islam.
In "Ik ga leven" bekritiseert Gul bepaalde aspecten van de islamitische cultuur en tradities die haar beperkten en haar gevoel van vrijheid inperkten. Ze deelt openhartig haar ervaringen met onderdrukking, genderongelijkheid en sociale druk binnen haar gemeenschap. Ze vertelt dat ze tijdens het opgroeien steeds meer vragen en twijfels kreeg bij het geloof van haar ouders, en dat haar daar niet in thuis voelde.
Lale Gul stelt vragen bij sommige interpretaties van de islam en de manier waarop deze worden gebruikt om vrouwen te controleren en te beperken. Ze uit haar ongenoegen over de beperkte keuzevrijheid die ze als vrouw binnen haar gemeenschap ervaart en de druk om zich aan strikte regels en normen te houden. Een Voorbeeld hiervan is dat ze een stiekeme relatie had met een witte, niet gelovige, man. Dit was ten strengste verboden om heel veel redenen. In het boek beschrijft ze hoe deze relatie tot stand kwam en het moeilijke verloop ervan.
Het boek is niet bedoeld als een algemene kritiek op de islam als religie, maar eerder als een persoonlijk verhaal over Gul's eigen ervaringen en haar zoektocht naar vrijheid (in ieder geval, wat voor haar als vrijheid voelt). Ze benadrukt dat er verschillende interpretaties en praktijken van de islam zijn en dat haar kritiek gericht is op specifieke aspecten van de cultuur waarin ze is opgegroeid.
Het thema van "Ik ga leven" is de zoektocht naar vrijheid en zelfontplooiing/zelfontdekking binnen de context van de islam. Ik vind dat dit thema duidelijk wordt weergegeven door de persoonlijke ervaringen van Lale Gul, waarin ze de onderdrukking en genderongelijkheid binnen haar gemeenschap bekritiseert. Haar verhaal illustreert de strijd om zichzelf te bevrijden van de sociale en culturele verwachtingen die haar beperkten.
De motieven in het boek omvatten onder andere de drang naar vrijheid, zelfontdekking en het verlangen naar een eigen identiteit. Lale Gul wordt gedreven door de wens om haar eigen keuzes te maken en haar eigen weg te vinden, los van de beperkingen die haar worden opgelegd. Je leest onder andere dat haar motivatie voort komt uit haar verlangen naar een leven dat in overeenstemming is met haar eigen waarden en verlangens. Het is een moeilijke weg, want ze zit figuurlijk helemaal vast, omdat ze heel goed in de gaten wordt gehouden door vrienden, familie en vrienden of ze haar wel aan de regels houdt.
De personages in "Ik ga leven" zijn voornamelijk gebaseerd op echte mensen uit het leven van Lale Gül. Lale zelf is het centrale personage en haar ontwikkeling en groei vormen de kern van het verhaal. Andere personages, zoals familieleden en vrienden, spelen ook een belangrijke rol in het boek en dragen bij aan het begrip van de culturele context waarin Lale opgroeit. Ik vind de vader van Freek een interessant personage in dit verhaal, omdat hij sterk betrokken is bij de politieke partij PVV** In het boek lees je over de eerste ontmoetingen tussen Freeks' vader en Lale, en hoe de vader in de loop van de tijd met haar omgaat. Ik denk dat bijna iedereen behalve Lale een flat character is, omdat vooral Lale aan bod komt in het boek. De moeder van Lale is wel een round character, ze komt heel vaak aan bod in het boek. Ze heeft een duidelijk uitgesproken mening en wordt gedetailleerd beschreven door Lale.
**de PVV staat bekend om hun uitgesproken mening over de Islam.
Het vertelperspectief in het boek is de eerste persoon, omdat Lale Gul haar eigen verhaal vertelt vanuit haar eigen perspectief. Dit geeft de lezer een duidelijke en intieme*** kijk op haar gedachten, gevoelens en ervaringen. Het stelt de lezer in staat om zich te identificeren met Lale en haar persoonlijke reis te volgen.
*vertrouwelijke
Wat betreft de tijd, speelt het verhaal zich af gedurende verschillende periodes in het leven van Lale Gul, van haar jeugd tot haar volwassenheid. Door deze tijdsprongen krijg je inzicht in de ontwikkeling en groei van Lale en de veranderingen die ze doormaakt.
De meeste dingen gebeuren in Amsterdam, de stad waar ze werkt, naar school gaat en woont.
Het verhaal is geschreven op een directe en eerlijke manier. Haar taalgebruik is meestal eenvoudig en toegankelijk, waardoor het verhaal gemakkelijk te volgen is. Soms zijn woorden wel moeilijk, maar je kan ze makkelijk opzoeken, en soms staat er onder in de pagina een betekenis. Ze gebruikt ook krachtige en emotionele beschrijvingen om haar ervaringen tot leven te brengen. Deze stijl maakt het boek meeslepend en zorgt ervoor dat de lezer zich kan inleven.
mening:
Het eerste wat ik wil zeggen is dat ik het heel knap en dapper vind dat ze, niet alleen in het boek, maar ook op sociale media en in andere gelegenheden zo haar mening durft te uiten. Daar heb je een flinke dosis moed voor nodig, en dat heeft zij. Ze loopt namelijk risico dat mensen die het niet eens zijn met haar mening of het niet vinden kunnen dat ze haar mening uit, een bedreiging voor haar vormen. ik vind het moeilijk mijn mening over de gehele inhoud van het boek te geven, omdat, zoals eerder aangegeven, in het boek maar 1 perspectief wordt belicht. Ik weet persoonlijk zelf niet genoeg over de Islam om hier dus een hele uitgebreide/ onderbouwde mening over te kunnen vormen. Wel vind ik het dus heel dapper en vind ik het heel mooi en meeslepend geschreven. Ik denk dat als ik veel meer afweet van de islam, en hoe mensen die deze beweging volgen hun mening weet, ik hier veel makkelijker een mening over kan vormen. Ik vond de schrijfstijl heel fijn om te lezen, ze heeft duidelijk geschreven. soms gebruikte ze wel moeilijke woorden, maar daar leer ik ook van. Ook heb ik wat extra's geleerd over 1 perspectief, kijkend naar de Islam.
Ik raad je het boek daarom ook zeker aan!
*ze pleit er voor
Samenvatting:
**de PVV staat bekend om hun uitgesproken mening over de Islam.
*vertrouwelijke
mening:
Ik raad je het boek daarom ook zeker aan!