Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Na twintig jaar nog steeds indringend en actueel

Harriet 29 augustus 2022 Hebban Recensent

Toen de debuutroman De dikke dame zingt van Jacqueline Roy (1954) in 2000 verscheen in het Verenigd Koninkrijk werd het nauwelijks opgemerkt. Pas nadat het Booker Prize-winnaar Bernadine Evaristo het boek herontdekte en het in 2021 opnieuw werd uitgegeven in de nieuwe boekenreeks Black Britain: Writing Back van Penguin Random House kreeg het de aandacht die dit boek verdient. In 2022 verscheen het boek ook in het Nederlands, vertaald door Adiëlle Westercappel.

'Met De dikke dame zingt heeft Roy de misstanden in de psychiatrie, de discriminatie die ook daar een rol speelt, uit de taboesfeer gehaald.' – Recensent Harriet

In De dikke dame zingt volg je de levens van twee Brits-Jamaicaanse vrouwen die opgenomen zijn op een psychiatrische afdeling van een Londens ziekenhuis. Gloria, de oudste van de twee, beschrijft zichzelf als 'een dikke Zwarte lesbienne van middelbare leeftijd, weggestopt in verband met luide muziek en veel gezang.' Na het overlijden van haar grote liefde Josie, door een treinongeval, lukt het haar niet meer om te slapen en doet ze ’s nachts maar huishoudelijke klusjes waarbij ze luid zingt. Dit tot groot ongenoegen van de andere bewoners van haar flat, wat ervoor zorgt dat ze opgenomen wordt. De veel jongere Merle wordt opgenomen met een psychose en is voornamelijk erg angstig. Gloria en Merle worden vriendinnen, iets wat vooral voor Merle zorgt dat ze het volhoudt op de afdeling. Want het valt niet mee om opgenomen te zijn. Roy laat vervolgens de vrouwen ieder hun eigen verhaal vertellen, beiden als ik-verteller. Gloria's stem is licht van toon, vrolijk, humoristisch, observeert en stelt vragen bij de behandeling. Ze weet de dingen die ze meemaakt vaak zo goed te verwoorden dat je regelmatig gaat twijfelen of haar gedrag wel afwijkend is.

'Ik ga door met huppelen, ook al is er nu geen twijfel meer mogelijk dat ik het label psychiatrisch patiënt draag. Het is geen slecht label. Je krijgt er de ruimte door om dingen te doen die je anders zou laten omdat je niet dapper genoeg was.'

Merle daarentegen wordt geplaagd door stemmen in haar hoofd die commentaar op haar leveren, haar verhaal vertellen en moeilijk te negeren zijn. Door deze stemmen in cursief weer te geven kun je als lezer onderscheidt maken tussen de stem van Merle en de hallucinaties. Daarnaast lees je ook mee in haar dagboekaantekeningen. Dit geeft in het begin even wat verwarring, maar maakt wel goed de onrust en wanhoop van Merle voelbaar. Naarmate het verhaal vordert wordt het steeds duidelijker wat ertoe geleid heeft dat beide hoofdpersonen opgenomen zijn. Hierbij komen grote thema’s aanbod zoals verlies, agressie, seksuele geaardheid, misbruik en discriminatie. Toch lukt het de schrijfster om luchtigheid en humor in het verhaal te houden zonder de impact die de verschillende thema’s op de levens van Gloria en Merle heeft te kort te doen. Langzaam zie je dat het beter gaat met Gloria en Merle al blijft het de vraag of dit door de behandeling komt of omdat ze alleen maar vol medicijnen worden gestopt zonder dat er oog is voor hun trauma. Deze gang van zaken is precies wat Roy duidelijk wil maken. Hoewel het verhaal niet autobiografisch is, zoals ze in het nawoord laat weten, heeft ze wel zelf ervaring met de psychiatrie en dat is goed merkbaar doorheen het hele verhaal.

Met De dikke dame zingt heeft Roy de misstanden in de psychiatrie, de discriminatie die ook daar een rol speelt, uit de taboesfeer gehaald en onder de aandacht gebracht. Het is volkomen terecht dat dit boek is herontdekt en opnieuw is uitgegeven want het verhaal is nog steeds actueel. Het is zoals het spreekwoord al aangeeft: 'It ain't over till the fat lady sings'.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harriet

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur