Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een kat, boeken en een boodschap

Harriet 26 maart 2025 Hebban Team

Sosuke Natsukawa (Nagano, 1978) is arts en schrijver. Met het boek en bestseller ‘Het verhaal van de kat die boeken wilde redden’ uit 2020 brak hij wereldwijd door. Nu is er een nieuwe boek over dezelfde kat alleen wil die kat niet alleen boeken redden maar een hele bibliotheek.
In ‘De kat die een bibliotheek ging redden’, vertaalt door Roebi Heinst en Geert van Bremen, maken we kennis met het 13-jarige meisje Nanami Kosaki. Omdat Nanami bronchiale astma heeft en daardoor geen goede conditie, brengt ze veel van haar tijd door in de bibliotheek. Elke dag wanneer ze uit school komt is ze daar te vinden. Ze kent de bibliotheek zo goed dat het haar opvalt als er zomaar boeken verdwijnen, niet alleen kinderboeken maar ook andere genres. Bij de oude bibliothecaris Hamura vindt ze geen gehoor als ze de verdwijningen aankaart. Wanneer ze een man in een grijs pak daadwerkelijk boeken ziet meenemen gaat ze er achteraan en belandt op die manier in een surrealistische wereld. Een wereld die donker en grijs is, bevolkt met soldaten zonder gevoel en waarin boeken worden vernietigd. Ze gaat de strijd echter niet alleen aan maar wordt geholpen door een pratende kat.
Het boek leest als een modern sprookje, inclusief soldaten, een kasteel en een koning, maar is echter veel meer dan een sprookje. Natsukawa schets een wereld waar er steeds meer mensen leven voor zichzelf zonder rekening te houden met anderen en voortdurend opzoek zijn naar meer macht ten kosten van alles en iedereen.

‘Geef toe aan je eigen begeertes, verzamel meer welvaart en geniet zoveel je kunt, In de huidige tijd is het “vrijheid” om te leven volgens je eigen hebzucht’.

Het is echter niet, zoals de titel dat doet vermoeden, de kat die de strijd aangaat. Het is Nanami, die met al haar boekenkennis en weliswaar geholpen door de kat, haast het onmogelijke gaat doen. Dat Nanami veel boeken al heeft gelezen die niet echt bij haar leeftijd passen, is niet storend maar lijkt eerder het belang van het lezen van klassiekers aan te geven.
Opvallend is dat het verhaal voornamelijk wordt verteld middels de vele dialogen, in een eenvoudige stijl en met redelijk wat herhalingen. Deze herhalingen halen soms de vaart wat uit het verhaal. Ook de vele uitleg van gebeurtenissen is niet altijd noodzakelijk en laten daardoor nauwelijks ruimte over voor eigen interpretatie door de lezer.
Uiteindelijk komt het, net als in de meeste sprookjes, allemaal goed en komt er antwoord op de vraag waarom boeken en de bibliotheek zo belangrijk zijn.

‘Maar boeken leren je dat er nog veel belangrijkere dingen zijn dan succes. Ze leren je een helpende hand uit te steken naar iemand in nood , een luisterend oor te bieden aan iemand die zicht geen raad weet, en dat er belangrijkere dingen zijn dan geld.’

Voor lezers die van boeken over boeken, pratende katten en sprookjes houden is het boek ‘De kat die een bibliotheek ging redden’ absoluut een aanrader en kan zeker ook gelezen worden zonder kennis van het eerdere boek over deze bijzondere kat. Wil je echter alles weten over deze kat dan is het aan te raden eerst ‘Het verhaal van de kat die boeken wilde redden’ te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harriet

Gesponsord

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.