Groots verhaal met stof tot nadenken
Zes astronauten uit verschillende landen die gezamenlijk een missie volbrengen in een internationaal ruimteschip. Vierentwintig uur, zestien keer rond de aarde draaien. Even zoveel zonsopgangen en zonsondergangen. Met zicht op de aarde overpeinzen ze het leven, de mens en wat we met de aarde doen. Dat is het gegeven van In orbit, het met de Booker Prize 2024 bekroonde boek van Samantha Harvey (1975). Vertaald door Kitty Pouwels
‘In orbit’ is eerder een novelle dan een roman. Ondanks de maar 176 bladzijden en beperkte plot weet Harvey een groots verhaal neer te zetten. Een verhaal dat je doet beseffen hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn en dat we vooral zuinig moeten zijn op wat we hebben.
Harvey heeft een hele mooie schrijfstijl, beeldend met mooie vaak poëtische zinnen waar duidelijk over nagedacht is en waar welk woord op de juiste plek staat. Het leest gemakkelijk. Het enige minpuntje is het vele wisselen van personage waardoor je de aandacht er wel bij moet houden
. "....... en mensen zijn ook niet mooi omdat ze goed zijn, mensen zijn mooi omdat ze leven, zoals kinderen. Omdat ze leven, nieuwsgierig zijn en rusteloos zijn. Het gaat niet om goedheid. Ze zijn mooi omdat er in hun ogen een lichtje brandt."
Met ‘In orbit ‘ heeft Samantha Harvey een boek geschreven dat origineel is in zijn soort. Met beeldend en poëtisch taalgebruik en absoluut stof tot nadenken geeft.