Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Twee mensen, twee honden en een berg

Harriet 10 september 2024 Hebban Recensent
Wat zou er gebeuren wanneer twee mensen een teruggetrokken leven zouden gaan leiden in een klein huisje aan de voet van een berg op een afgelegen plek aan de kust van Ierland. Dit is het beginpunt van ‘Weken maanden jaren’ de derde roman van Sara Baume (1984), zeer knap vertaald door Lette Vos.

Vlak nadat ze elkaar hebben leren kennen besluiten Bell en Sigh om samen met hun honden Pip en Vos te gaan wonen op een afgelegen plek aan de kust van Ierland. Een klein huisje aan de voet van een berg. Een berg die ze willen gaan beklimmen. Met de weinige bezittingen die ze hebben en met de spullen die ze vinden in en om het huis maken ze langzaam hun eigen plekje van. De dagen vullen ze met boodschappen doen, een moestuin beginnen, zwemmen in zee, naar een steeds slechter wordend beeld op de televisie kijken en zich verwonderen over alles om hun heen. Zo verstrijken er weken, maanden en jaren waarin ze steeds meer op zichzelf komen te staan en het contact met vrienden en familie verwaterd.

‘Maar Bell en Sigh waren benieuwd wat er zou gebeuren als twee teruggetrokken misantropen gingen samenwonen.
Een gedeeld kluizenaarsbestaan, een sekte met twee leden, dat was hun experiment.’

Met een mooie heldere en vooral poëtische schrijfstijl neemt Baume je mee in het leven van Bell en Sigh. Hoewel er ogenschijnlijk niet veel gebeurt zijn het de kleine details die maken dat je door wilt lezen. Merken dat alles steeds viezer wordt, ze steeds meer afstand nemen van alles en dat ze leven met de seizoenen en alle weerselementen. Door opsommingen, alliteraties en wit stukken in de tekst ontstaat er een vertraging en een prettig ritme in het verhaal.

'Zo was er de bas van een bolle bromvlieg, de snerpende sopraanmug, de altpartij door een clubje kamervliegen.'

Opvallend is het ontbreken van dialogen in het verhaal. Hierdoor leer je Bell en Sigh niet heel goed kennen. Ze stellen geen vragen, hebben geen discussies en er zijn ook nauwelijks emoties. Toch blijf je als lezer nieuwsgierig naar wat er nog mogelijk te gebeuren staat en of ze uiteindelijk de berg nog gaan beklimmen.
Na het leven van de laatste zinnen leg je het boek niet zomaar aan de kant, maar blijf je nog even nagenieten van wat je gelezen hebt en vraag je je af of je zelf zo zou kunnen of willen leven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harriet

Gesponsord

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.

Een hartverwarmend verhaal over vasthouden en loslaten te midden van de storm, en een vriendschap die zelfs de diepste wonden heelt. Van de auteur van Onder de magnolia.